Michael Ignatieff verkozen tot leider van Canadese oppositie

De Canadese auteur, politicus en academicus Michael Ignatieff is door zijn Liberale Partij in Canada verkozen tot voorzitter. Daarmee wordt Ignatieff de belangrijkste oppositieleider tegen de conservatieve regering onder leiding van premier Stephen Harper. Ignatieff kondigde aan een oppositie te zullen voeren die geïnspireerd is op Obama's boodschap van hoop en verandering. Zijn status als partijleider zou hem de uitdager maken van Harper bij mogelijke nationale verkiezingen. Volgens de huidige opiniepeilingen zou de Liberale Partij de verkiezingen momenteel nipt winnen.
Ignatieff heeft als historicus een briljant academisch parcours afgelegd. Hij gaf onder meer les aan de universiteiten van Oxford, Cambridge en Harvard. Hij werkte vaak voor de Britse televisie en schreef over de laatste oorlog in de Balkan de roman Scar Tissue (1993), die werd genomineerd voor de Bookerprize. Zijn recentste roman is Charlie Johnson in the Flames (2005). Hij publiceert over de meest uiteenlopende internationale kwesties, onder meer over het nieuwe nationalisme in Europa en de strijd voor de mensenrechten, iets waar de boeken Afgedwongen vrijheid of hoe Amerika de democratie oplegt (2003) en Het minste kwaad, politiek en moraal in het tijdperk van het terrorisme (2004) exponenten van zijn. Sinds 2005 is hij in geboorteland zeer actief in de Canadese politiek.
Ondertussen blijft een andere Canadese schrijver, Yann Martel, premier Harper tweewekelijks met boeken bestoken. Al bijna twee jaar lang bezorgt Martel een pakje aan Harper, met daarin een boek en een begeleidend schrijven. De actie, waarover we al eerder berichtten, is te volgen op de site What is Stephen Harper reading?. Niet geheel toevallig liet Martel enkele weken geleden het boek The Lesser Evil: Political Ethics in an Age of Terror van Ignatieff afleveren.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 05-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening