Voorleesmarathon uit Elsschotoeuvre in Antwerps Centraal Station

In het Antwerpse Centraal Station wordt morgen twaalf uur lang voorgelezen uit het verzamelde werk van de Vlaamse schrijver en Antwerpenaar Willem Elsschot (1882-1960). Het is donderdag precies 127 jaar geleden dat de Vlaamse schrijver geboren werd. Voorlezers lossen elkaar om het kwartier af. Om 7 uur 's ochtends wordt gestart met Elsschots romandebuut Villa des roses. Om 19 uur 's avonds wordt een punt gezet achter de voorlezing en is het gissen hoever de voorlezers zullen gevorderd zijn in Elsschots oeuvre. Onder de voorlezers zitten bekende namen als de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens, schepen van Cultuur Philip Heylen, auteurs Tom Naegels, Peter Holvoet-Hanssen, Joke van Leeuwen en Diane De Keyzer, directeur van het Letterenhuis Leen van Dijck en acteur-zanger David Davidse. Er wordt voorgelezen bij het kunstwerk ‘Kleine boekjes worden groots’, onderdeel van een artistiek parcours in de stad.
Eveneens donderdag start het evenement De Stad van Elsschot in situ. Antwerpen Boekenstad vroeg aan de afstudeerrichting In Situ? van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten om een jaar lang te werken rond het leven en werk van Willem Elsschot. Drie weken lang zullen de creaties van de studenten te bekijken zijn in de publieke ruimte. Je kunt onder meer met een viewmaster in de hand de Elsschotplekken in de stad bezoeken en er komt een flard tekst uit Het dwaallicht in rode letters op het zebrapad in de Sint-Jansvliet. In Het Dwaallicht gaan Laarmans en drie Afghanen op zoek naar Maria van Dam. Ze lopen van de Melkmarkt naar de Kloosterstraat, naar het Sint-Andriesplein en terug, maar vinden geen Maria. Het vluchtige kunstwerk 'Waar is Maria' van Lies Vandenvorst vertaalt deze zoektocht naar de enigmatische Maria. Op 15 mei gaat vrouwenkenner Vitalski daarom ook op zoek naar alle mogelijke Maria's. Maria Magdalena's, Maria Theresa's, Louisa Maria's, kortom, iedereen die Maria op zijn identiteitskaart heeft staan, mag naar de Kloosterstraat 15. Op 31 mei verandert muziekcentrum en club de Petrol in de Jolly Joker Club, een huis van plezier uit de vorige eeuw zoals het even in Het dwaallicht voorkomt. In de Petrol zijn er liveacts en gratis drank en is de toegang gratis voor gasten uitgedost als 'ruige kerels' en 'meisjes van lieveling en centen'. Ook nog te noteren: op 24 mei is er in het Letterenhuis een voordracht van biograaf Vic van de Reyt over Elsschot in het Letterenhuis.
De activiteiten passen in het kader van het programma 'De Stad van Elsschot 2007-2010?, dat volgend jaar culmineert in een feestjaar, naar aanleiding van het vijftigjarig overlijden van Elsschot.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening