Onafgewerkte roman van David Foster Wallace verschijnt in 2010

De onafgewerkte roman The Pale King van de vorig jaar overleden Amerikaanse cultauteur David Foster Wallace verschijnt volgend jaar bij de Britse uitgever Hamish Hamilton, een imprint van Penguin. Zes Britse uitgevers zetten zwaar in op de rechten van de roman, zo meldt The Guardian.
Foster Wallace pleegde in 2008 op 46-jarige leeftijd zelfmoord, na een korte maar hevige literaire carrière (zie onze obit). Hij publiceerde slechts twee romans, The Broom of the System in 1987 en Infinite Jest in 1996, maar met deze boeken en enkele verhalen- en essaybundels verwierf Foster Wallace een stevige cultreputatie. In de nalatenschap van Wallace ontdekte de weduwe van Wallace het onafgewerkte manuscript van The Pale King in de garage, samen met een gestructureerde outline van het boek. Wallace verwees er telkens naar als "the Long Thing." Hij werkte aan het boek sinds 1997. De roman speelt zich af in een Amerikaans belastingskantoor dat bevolkt is met verveelde werknemers. "Hij wilde tonen hoe je over verveling ook entertainend kunt schrijven."
"Ik denk dat het minstens even goed is als Infinite Jest. I'm really, really blown away by what I've read," zegt Simon Prosser, de uitgeefdirecteur van Hamish Hamilton. "Het niveau van schrijven is zo hoog. Het is wel ontzettend triest dat Wallace niet realiseerde hoe dicht hij was bij wat hij wilde bereiken." Wallace was erg kritisch over zijn eigen teksten en correspondeerde over de voortgang van zijn boeken met Jonathan Franzen en Don DeLillo. Hij vergeleek schrijven wel eens met "het verslepen van een triplexplaat in een storm", zegt Michael Pietsch in the New Yorker. Uitgever Hamish Hamilton verzekert dat aan het boek in de huidige staat niets zal gewijzigd worden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening