'Librisjury is stelletje harteloze luiwammesen'

De Nederlandse journaliste en critica Elsbeth Etty neemt in een opiniestuk in NRC-Handelsblad de maat van de jury van de Libris Literatuurprijs omdat ze niet de moeite heeft gedaan om boeken die uitgeverijen verzuimden in te zenden, zélf op te vragen. Ze noemt de juryleden (bestaande uit voorzitter Ivo Opstelten, Thomas Vaessens, Mark Cloostermans, Carel de Haseth en haar NRC-collega Janet Luis) "een stelletje harteloze luiwammesen", een jury die "wegens grove nalatigheid had moeten worden afgezet." Want: "Ook nadat bekend was geworden dat een aantal van de beste romans van 2008 niet door de uitgevers was ingezonden, is die jury met de armen over elkaar blijven zitten."
Etty hamert erop dat "gedupeerde schrijvers volgend jaar alsnog met hun gepasseerde boeken [moeten] kunnen meedingen" En: "Verbijsterend is bijvoorbeeld dat Christiaan Weijts met zijn lovend besproken roman Via Cappello 23 niet heeft kunnen meedingen." Etty poneert dat "de prijs die maandag wordt uitgereikt, hierdoor zwaar gedevalueerd is": de jury heeft "de omissie ook niet willen herstellen."

Bij het vrijgeven van de longlist van de Libris Literatuurprijs bleek onder meer dat de boeken van Jan van Loy, Hans Münstermann, Jan Cremer, Gerrit Komrij en Christaan Weijts niet waren ingezonden door de betrokken uitgevers. Pijnlijk, als je weet dat zowel Weijts en Van Loy wél genomineerd werden voor de Gouden Uil. Ook De papieren man vroeg zich in een bericht van 2 februari al af waarom de jury de niet ingezonden boeken zelf niet had opgevraagd (zie nogmaals hier).
Etty (foto) wijst er nog op dat bij literaire jury’s waarvan zij deel uitmaakte "tijdens de vergadering waar de laatste selectie plaatsvond van titels die meedongen naar een prijs, nauwkeurig werd nagegaan of er omissies waren" en verwijst naar een bijeenkomst van de Gouden Uil, waar Harry Pricks biografie over Lodewijk van Deyssel in allerijl werd opgevraagd. En "bij de AKO-prijs is het voorgekomen dat uitgevers een uur voordat de inzending sloot met boeken voor de deur stonden waar we als jury achteraan hadden gebeld."
Voor de Libris Literatuurprijs zijn Charlotte Mutsaers (Koetsier Herfst), Gouden Uilwinnaar Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen), Dimitri Verhulst (Godverdomse dagen op een godverdomse bol), Arnon Grunberg (Onze oom), Rob van Essen (Visser) en Anna Enquist (Contrapunt) de auteurs op de shortlist. De laureaat ontvangt 50.000 euro. De prijs wordt maandagavond uitgereikt in het Amsterdamse Amstel Hotel.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening