Postuum boek van J.R.R. Tolkien is meteen bestseller

Ruim 35 jaar na zijn dood is postuum een nieuw boek verschenen van J.R.R. Tolkien (1892-1973), de wereldberoemde Zuid-Afrikaans-Britse auteur van The Hobbit en The Lord of the Rings. In Groot-Brittannië vliegt The Legend of Sigurd and Gudrun meteen over de toonbanken.
Tolkien schreef The Legend of Sigurd and Gudrun in de jaren twintig en vroege jaren dertig, toen hij als professor Engels werkzaam was in Oxford, nog voor hij faam verwierf met The Hobbit. Decennialang dacht men dat het manuscript definitief spoorloos was, maar het werd na de dood van Tolkien door zijn intussen 84-jarige zoon Christopher in de nalatenschap aangetroffen. Christopher redigeerde het boek en voorzag het van een inleiding. The Legend of Sigurd and Gudrun is Tolkiens vertaling en adaptatie van twee epische gedichten uit de 13de-eeuwse Noorse mythologie, gebaseerd op de legendes van de Volsungen en Nibelungen. Zoon Christopher zegt in The Guardian dat het niet denkbeeldig is dat lezers zullen afgeschrikt worden door de versvorm, maar hoopt dat het boek “een andere zijde van Tolkien” laat zien.
Meteen na verschijnen maakte het boek al een steile klim op de Britse bestsellerlijsten, aldus The Telegraph. Uitgever Harper Collins verdeelde in Groot-Brittannië 100.000 boeken over alle boekhandels en Waterstone’s merkte een grote vraag naar The Legend of Sigurd and Gudrun. Voor de harde Tolkienfans zijn er 500 exemplaren in een gelimiteerde luxe-editie gemaakt, waarin vijf reproducties van Tolkiens originele manuscripten zijn afgedrukt.
Het is intussen al het twaalfde postume Tolkienwerk. Eerder al werkte zoon Christopher ook het onvoltooide The Children of Hurin (2007) af, een boek dat wereldwijd 1 miljoen keer over de toonbank ging. Van The Hobbit en Lord of the Rings werden samen 150 miljoen exemplaren verkocht, mede aangezwengeld door de Lord of the Rings-verfilming.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening