Bescherming gevraagd voor 'shelter' waar T.S. Eliot 'The Waste Land' bedacht

Schrijvers en literatoren zijn een campagne begonnen om een 'shelter' in Margate, aan de kust in Kent, een beschermde status te geven, zo meldt The Telegraph. Op de plek concipieerde de schrijver en Nobelprijswinnaar T.S. Eliot (1888-1965) een groot deel van The Waste Land. In de Nayland Rock Shelter trok Eliot zich in 1921 regelmatig terug, nadat hij herstelde van een zenuwinzinking. Daar zou hij rust gevonden hebben om aan zijn befaamde lange en complexe gedicht The Waste Land (1922) te werken.
Er komen nu onder meer steunbetuigingen en brieven van Alan Bennett en de voormalige Poet Laureate Andrew Motion om het bouwwerk, dat is opgetrokken in 1910, te beschermen. Motion spreekt van "een schrijn en een tempel voor de moderne po√ęzie." Ook Eliots tweede echtgenote Valerie is van oordeel dat het gebouw met zicht op de kustlijn moet worden bewaard. De erfgoedadviseur van Margate, Nick Dermott, is het daar volmondig mee eens: "Eliot tekende er, speelde er op de mandoline en dacht na over het gedicht. Wellicht schreef hij er stukken van het gedicht. Hij kwam naar Margate als een boze en depressieve man en hij keerde gelukkig naar huis, met een compleet gedicht." Er wordt gedacht aan een gedenkplaat om de plaats van Margate in de 20ste-eeuwse literatuur te markeren. Margate is ook het stadje waar de beruchte kunstenares Tracey Emin vandaan komt. Zie ook The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-07-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening