Collega-schrijvers eren tachtigjarige Remco Campert met dichtbundel

Volgende week dinsdag wordt de Nederlandse schrijver en dichter Remco Campert tachtig jaar. Grote explosies van feestgedruis worden ditmaal niet verwacht. De schrijver himself wou het ditmaal liever wat ingetogener, nadat hij bij zijn vijfenzeventigste verjaardag al bedacht werd met een bruisende viering in de Kleine Komedie te Amsterdam. Campert mag zich wel verheugen in een aantal gelegenheidsuitgaven bij zijn vaste uitgever De Bezige Bij.
Het kroonstuk is het deze week verschenen Poëzie is een daad, een poëtische ode aan Campert in 80 gedichten, speciaal geschreven door het kruim van de Nederlandse literatuur. Aan de bundel is meegewerkt door onder meer Gerrit Kouwenaar, Bernlef, Jan Cremer, Ramsey Nasr Kees van Kooten, Jules Deelder, Bart Chabot, Anna Enquist, Joost Zwagerman en Tommy Wiering. Van Vlaamse zijde zijn er bijdragen van Stefan Hertmans, Jan Lauwereyns, Luuk Gruwez, Erwin Mortier, Miriam van hee en Sylvie Marie. Het resultaat is meer dan voortreffelijk en overstijgt verre de gelegenheidspoëzie. Ook de zondag overleden dichter Simon Vinkenoog schreef trouwens nog een gedicht, getiteld 'Ik heb, tot mijn schadelijke schande'. Joost Zwagerman dicht op zijn beurt: ‘Kijk daarbuiten wandelt Remco Campert/ de Leidsestraat is overvol/maar hij stemt in een ring van stilte/op dromen daden van de eenling af/kijk Remco Campert stapt in dit gedicht/de Leidsestraat wordt prompt rivier/naarstig zwemmen wij de weifelslag/en nemen feestend onze badmuts af.’ Kees van Kooten schrijft in het gedicht Harem!: ‘Feestelijk herinner ik mij/hoe ik in tweeduizend twee/op een terras in Montmartre tegen je zei/dat ik in Amsterdam gewoon van je hou/maar in Parijs altijd verliefd op je ben/daar vloerde je mij bleekbaar/weer eens dronker van gulluk.’
Verder komt met Dichter een nieuwe, tot nu uitgebreide editie van de verzamelde gedichten van Campert op de markt, goed voor 700 pagina’s. In Vurrukkulluk zijn drie van zijn befaamdste romans gebundeld: het succesrijke en ongemeen geestige Het leven is vurrukkulluk (1961), Liefdesschijnbewegingen (1963) en Tjeempie! of Liesje in luiletterland (1968), zijn persiflerende sleutelroman over het Amsterdamse literaire leven.
Op zaterdag 15 augustus krijgt de tachtigjarige wel nog een informeel feest aangeboden, georganiseerd door de Amsterdamse boekhandel Athenaeum. Enkele dichters die een bijdrage hebben geleverd aan Poëzie is een daad komen er dan hun gedicht voordragen. In Uitgelezen, de boekenbijlage van de krant De Morgen, staat vandaag een uitgebreid Remco Campertportret van ondergetekende, met de titel 'Een zondagskind met een brilletje'.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-07-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening