Portugal roept nalatenschap Fernando Pessoa uit tot 'nationale schat'

In Portugal is het literaire erfgoed van Fernando Pessoa (1888-1935), alom beschouwd als de belangrijkste 20ste eeuwse Portugese dichter, geklasseerd tot "nationale schat", zo heeft de Portugese regering aangekondigd en meldt AFP. De beslissing is genomen vanwege het "culturele en historische, linguïstische, documentaire en sociale belang" van het oeuvre van Pessoa. Ze geldt voor de totaliteit van zijn nalatenschap, zowel deze die nu bekend is of wat in de toekomst nog zal opduiken, en houdt in dat ze op Portugees grondgebied moet blijven. De productieve hulpboekhouder Pessoa maakte voor zijn schrijverij gebruik van talloze heteroniemen, zoals Alberto Caeiro, Ricardo Reis en Alvaro de Campos, en speelde voortdurend een spel met literaire dubbelgangers waardoor hij ongegêneerd diverse stijlen kon uitproberen. Zijn wereldwijde roem kwam postuum. Zijn nalatenschap werd aangetroffen in 'kisten', waarin zich meer dan 27.000 manuscripten bevonden, gesteld in een amper te lezen handschrift, genoteerd op kladblokjes, losse vellen, caférekeningen, waslijsten, kranten, en zelfs toiletpapier. Tot zijn bekendste boeken behoren Het boek der rusteloosheid, evenals zijn gedichten en oden.
De procedure om het immense oeuvre en de papieren van Pessoa tot nationaal erfgoed uit te roepen, werd al ingezet in oktober 2008 door de Portugese nationale bibliotheek, nadat diverse malen beroering ontstond over verkoop van manuscripten, zoals in 2008, toen de erven-Pessoa zijn briefwisseling met de Britse schrijver Aleister Crowley (zie hier) wilde verkopen. Ook de burgemeester van Lissabon poogde al tevergeefs een veiling van een aantal Pessoadocumenten te verhinderen. De papieren nalatenschap van Pessoa is momenteel verspreid over de nationale bibliotheek, het in 1933 gestichte Fernando Pessoahuis en diverse Portugese bibliotheken, maar de erfgenamen van de dichter zouden nog duizenden onuitgegeven documenten in hun bezit hebben, die ze te gelde willen maken. In De Groene Amsterdammer staat deze week een bijdrage over "de ontmoeting van de magiër Aleister Crowley, de meest kwaadaardige man van Engeland, en Fernando Pessoa."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-07-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening