De Buren brengt online eerbetoon aan Kamiel Vanhole en JMH Berckmans

Het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren brengt op zijn website een online eerbetoon aan J.M.H. Berckmans (foto) en Kamiel Vanhole. Op 12 juni 2008 overleed Kamiel Vanhole en op 31 augustus 2008 verliet J.M.H. Berckmans zijn stoffige en stoffelijke wereld. In één klap verloor de Nederlandstalige literatuur twee bijzonder eigenzinnige stemmen. Gedurende vijf dagen – van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september – wordt er op de columnpagina van de website aandacht besteed aan de oeuvres van Vanhole en Berckmans. De rode draad is een hommage in vijf delen van de hand van Didi de Paris. "JMH was een orkaan, het inktzwarte zwarte gat, gewapend met schabouwelijke humor hees hij de zwarte vlag hoog boven ’t Kofschip, de saboteur, de torpedo van de belletrie, dat was de melodie van Jean-Marie, de freejazz in het hoofd, blues en rock, en Zwarte Lola: chachacha! (...) Vanhole daarentegen blijft kalm en optimistisch. Hij straalt, zoals altijd, rust uit. De roerloosheid die men vindt in het oog van de storm. Altijd vooruitstappend. Reizen om te leren. De mensen, de steden en hun geschiedenis."
De korte essays vormen driemaal de opmaat tot de presentatie van literair werk van Vanhole en Berckmans. Zo zijn er drie vroege verhalen van Jean-Marie Berckmans die door vertaalster Nadine Malfait in het Engels werden omgezet. Tweemaal gedurende de week wordt Kamiel Vanhole extra in de schijnwerpers gezet.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening