Günter Grass gaat de boer op voor Duitse sociaaldemocraten

De ondertussen 81-jarige Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass zal voor de SPD, de Duitse sociaaldemocratische partij, vanaf volgende week zes steden in het voormalige Oost-Duitsland bezoeken om stemmen in de komende verkiezingen te ronselen, zo meldt Focus. De SPD maakte vandaag bekend dat Grass zich terug onverdroten voor de partij zal inspannen in de lezingenreeks "Onderweg van Duitsland naar Duitsland". De aftrap van de "politische Lesereise" wordt komende dinsdag in Berlijn gegeven. Daarna gaat het naar Neuenhagen, Eberswalde, Stralsund, Halle an der Saale, Dresden, en terug Berlijn-Prenzlauer Berg, voor een grote literair-politieke apotheose. In het kielzog van de schrijver van Die Blechtrommel zal een rist aan SPD-kandidaten de politieke waren proberen te slijten. Maar Grass brengt ook collega-schrijvers mee, zoals onder meer Steffen Kopetzky, Michael Kumpfmüller, Tilman Spengler en Thomas Rosenlöcher.
Grass stroopte ook al in de jaren 1960 voor toenmalig (West-)Duits kanselier Willy Brandt, eveneens een sociaaldemocraat, zijn hemdsmouwen op. Hij schreef toen onder meer vele speeches voor Brandt. Die werden later gebundeld in Der Bürger und seine Stimme. Grass verklaarde in 2006 zelf lid te zijn geweest van de Waffen-SS, wat in Duitsland leidde tot een hevige polemiek.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 01-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening