Erwin Mortier krijgt TZUM-prijs voor de 'mooiste zin'

De Vlaamse schrijver Erwin Mortier heeft met een zin uit zijn vorig jaar verschenen roman Godenslaap de TZUM-prijs 2009 voor de mooiste zin gewonnen. Hij ontvangt 75 euro, een bedrag aan euro's dat gelijk is aan het aantal woorden in de zin, terwijl hij daarnaast ook een fraaie beker krijgt. De 'kleinste literaire prijs van Nederland' wordt jaarlijks uitgereikt door het literaire tijdschrift TZUM en ging eerder al naar Paul Mennes, Doeschka Meijsing, Ilja Leonard Pfeijffer, Tommy Wieringa, Jeroen Brouwers en A.F.Th. van der Heijden. De bekroonde zin luidt: "Ik volg de cadans van mijn handschrift en zoek naar de in letters gestolde, kwezelachtige wellust van het meisje dat ik ooit geweest moet zijn, het wicht dat op de drempel van haar adolescentie haar schriftuur even strak aantrok als de dunne lederen veters waarmee ze haar laarsjes dichtreeg – hoe ze het vlees van het woord in de baleinen van de zinsbouw dwong, tot haar eigen lijf vol striemen stond en ze naar uitbraak verlangde."
De jury, bestaande uit de redactie van TZUM (Roos Custers, Coen Peppelenbos en Nick Ter Wal) was unaniem in haar keuze. "Dat Erwin Mortier een keer de TZUM-prijs zou winnen lag in de lijn der verwachting omdat de auteur bekend staat als een liefhebber van goed geformuleerde zinnen. Mortier is een schrijver die je alleen al vanwege zijn stijl zou kunnen bewonderen", meldt de jury. "De winnende zin is buitengewoon melodieus (lees maar eens hardop voor), maar het is vooral een zin die dwingt tot herlezing. De beeldspraak die Mortier gebruikt brengt een herinnering op gang. Maar het beeld wordt ook weer werkelijkheid (‘tot haar lijf vol striemen stond’) en de zin eindigt weer in een nieuw beeld dat op het benauwende leven van de hoofdpersoon slaat. Wie de zin aandachtig beschouwt zal diverse metaforen tegenkomen." Voorts waren ook 'zinnenschrijvers' als Martin Bril, Dimitri Verhulst, Bert Natter, Gerrit Komrij en Erik Vlaminck genomineerd. Mortier prijkt met Godenslaap op de longlist van de AKO-literatuurprijs, maar werd destijds verrassend genoeg niet genomineerd voor de Libris en de Gouden Uil.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening