Shortlist voor Nederlandse uitgever van het jaar bekend

Het Nederlandse boekenvaktijdschrift Boekblad heeft de shortlist voor zijn verkiezing van de Uitgever van het Jaar 2009 vrijgegeven. Jean Christophe Boele van Hensbroek (Lemniscaat), Eva Cossée (Cossee), Chris Herschdorfer (Ambo|Anthos), Joost Nijsen (Podium) en Mai Spijkers (Prometheus|Bert Bakker - foto) zijn de vijf kanshebbers. Het gaat om een concernuitgever en vier zelfstandige uitgevers. Het is voor het eerst dat Boekblad met deze verkiezing uitpakt. Er wordt gezocht naar een uitgever "met een goed en goedlopend fonds, brede ervaring in het vak, oog voor continuïteit en cultuur, een karakteristieke persoonlijkheid, die respect afdwingt bij zijn collega's en als voorbeeld geldt voor andere uitgevers". Robbert Ammerlaan (De Bezige Bij) en Jaco Groot (De Harmonie) lieten weten dat ze niet in aanmerking wilden komen voor de titel. De vijf werden gekozen uit een longlist van 25 namen. "Die laat zien dat Nederland veel goede uitgevers met hart voor het boek, liefde voor het vak en genoeg meedogenloosheid om de concurrent de loef te willen afsteken", schrijft Boekblad. De jury wordt gevormd door voorzitter Lisa Kuitert (UvA), Grietje Braaksma (AKO), Herm Pol (Athenaeum Boekhandel), Joop van Dalen (SMB) en Lucie Th. Vermij (Boekblad). De prijs voor ‘Uitgever van het Jaar 2009’ evenals die voor ‘Boekhandel van het Jaar 2009’ wordt bekendgemaakt tijdens het Boekblad Gala op zaterdag 7 november in Amsterdam.  
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening