Kleine hommage aan fotograaf Willy Ronis (1910-2009)

De Franse fotograaf Willy Ronis is vandaag overleden op 99-jarige leeftijd, zo meldt Le Monde. Hij was een van de allergrootsten van de Franse 'humane' fotografie en wist op een bijzondere en vaak mild-ironische wijze de atmosfeer en het dagelijkse leven van Parijs vast te leggen. Ronis, die lange tijd in de schaduw bleef van Robert Doisneau, heeft een serie iconische foto's (zoals zijn Nu Provençal) achtergelaten evenals merveilleuze fotoboeken, waaronder zijn laatste Nues (met tekst van Philippe Sollers) en Willy Ronis: Paris éternellement (2006). Bij Gallimard verscheen in 2008 zijn autobiografie aan de hand van commentaar op zijn foto's: in Ce jour-là doet hij op scherpzinnige wijze het verhaal achter een aantal memorabele beelden. Iets meer dan een maand geleden praatte Josyane Savigneau met hem in Le Monde over zijn oeuvre, zijn allicht allerlaatste interview. Op het YouTubefilmpje hieronder ziet u een paar van zijn bekendste beelden (DL - foto pluie Place Vendôme, 1947 - Willy Ronis)

Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 12-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening