Papierman(d) - aflevering 69

Bijeengegaard leesvoer, randnieuws én recensies:
°°Stephen Fry twittert een boek de bestsellerlijsten in.
°°Max Pam over de vorige maand overleden Walter Cronkite (1916-2009).
°°Vrij Nederland heeft een interview met Denis Dutton van Arts & Letters Daily: "Informatie zoeken op internet kun je nog het best vergelijken met drinken uit een brandslang. Er is te veel aanbod, te veel nieuws, te veel beeld, te veel van alles - bovendien is het grootste deel irrelevant en oninteressant. In die jungle aan informatie hebben mensen behoefte aan iemand die het kaf van het koren scheidt. Wij speuren naar het beste dat het web te bieden heeft en maken dat direct toegankelijk."
°°De vierde roman van Heleen van Royen, De mannentester, is verschenen en dat zullen we geweten hebben: "Seks is zwaar overgewaardeerd", heet het in de Volkskrant. En verder: "Haar romans staan midden in de wereld en hebben succes, reden waarom literatuurprofessor Thomas Vaessens recentelijk in De revanche van de roman betoogde dat Heleen van Royen bijdraagt aan de ‘revitalisering van de roman’. Van Royen: ‘Hóe zeg je dat hij heet? Thomas wie? Het spijt me, maar die heb ik helemaal gemist. Shit! Ik heb een Vriend, begrijp ik." Arjen Fortuin in NRC recenseert: En daar kwam de machinerie in werking.
°°De schrijver als acteur in eigen boektrailer, een bespiegeling bij NRC Boeken.
°°L'Humanité over Joseph Roth naar aanleiding van de tentoonstelling over Roth in het Musée d'Art et d'Histoire du judaïsme. En bij Magazine Littéraire, Claudio Magris over Roth.
°°Een nieuwe bizarre 'literatuur'geschiedenis van Amerika, zie The Boston Globe.
°°Jeroen Vullings recenseert in VN al de nieuwe John Irving, Last Night in Twisted River.
°°De nieuwe Nick Hornby, Juliet. Naked. onder de loep genomen in The Guardian.
°°De weduwe van de schrijver Roald Dahl over haar leven met hem, in The Times.
°°Guido Lauwaert blogt bij Knack over het boek van Patrick Conrad over Hugo Claus. Hij is "allesbehalve onder de indruk van de ijdeltuiterij en namedropping van een zelfverliefde Patrick (ex-pink poet) Conrad.
°°Joke Devynck speelt de hoofdrol in de Eénfictieserie Het goddelijke monster, gebaseerd op de trilogie van Tom Lanoye, zie De Morgen.
°°Het recent opgerichte Franse magazine Books, intussen vaste maandelijkse kost van De papieren man en qua non-fictie een niet te missen literair magazine.
°°Lire weegt het pro en contra tegen elkaar af van de nieuwe Jean-Philippe Toussaint, La vérité sur Marie.
°°Petite typologie des invisibles, door Pierre Assouline in Le Monde.
°°Een wel erg late recensie van Stéphane Audeguy's Mijn broer, de enige zoon (Cossee) en De loslippige sieraden van Denis Diderot (verschenen bij Athenaeum/Polak & Van Gennep) in Trouw: Als vagina's konden praten.
°°Humor in de letteren, voorproef van een cartoonalbum van The New Yorker in Le Figaro Littéraire.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening