Ophef over Chinese overheidsdruk bij Frankfurter Buchmesse

In Duitsland is grote ophef ontstaan over de censuur die de Chinese overheid oplegt aan de Duitse organisatoren van de Frankfurter Buchmesse, die volgende maand wordt georganiseerd. Op de boekenbeurs in Frankfurt is China de centrale gast. De uitnodiging van Bei Ling (foto) and Dai Qing, twee dissidente schrijvers, op een voorbereidend debat afgelopen zaterdag zorgde al meteen voor een diplomatiek incident. Toen de schrijvers aan bod leken te zullen komen, liet de officiële Chinese delegatie weten niet langer te willen deelnemen. Daar kwamen ze pas op terug na een openlijke knieval van Buchmesse-directeur Jürgen Boos en het intrekken van de uitnodiging. Een Chinese woordvoerder zei dat het programma van het colloquium onverwacht was veranderd.
Ironisch genoeg was het evenement georganiseerd om de vooroordelen tegenover de Chinese overheid weg te nemen. Bei Ling, een schrijver die in ballingschap leeft, zei dat "de organisatoren van de Buchmesse voor China als centrale gast kozen en daarom dan ook maar de gevolgen daarvan moeten dragen. Aan sommige dingen, zoals de vrijheid van meningsuiting, kun je nu eenmaal niet tornen." Jürgen Boos zei dat hij voor het voorbereidend debat nog wilde luisteren naar de Chinezen, maar benadrukte voor het programma in oktober dat "niemand enige invloed zou kunnen uitoefenen op wie naar de beurs komt". Of de dissidente schrijvers een officiële uitnodiging zullen krijgen, valt echter nog af wachten. Zelf lieten ze al weten in elk geval te zullen komen. Zie de berichten bij Deutsche Welle en The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 14-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening