Parijse BNF eert honderdjarige Eugène Ionesco

De honderdste geboortedag van de Frans-Roemeense toneelschrijver Eugène Ionesco (1909-1994) gaat in Frankrijk niet onopgemerkt voorbij. Op 6 oktober opent er een tentoonstelling in de Bibliothèque Nationale de France, die in zeven thema's zijn oeuvre zal belichten. Onlangs kreeg de BNF het integrale archief van Ionesco in zijn bezit, na een schenking van zijn echtgenote Marie-France Ionesco. Op de tentoonstelling zullen meer dan 300 manuscripten, teksten, persoonlijke nota's, brieven en foto's van zowel Franse als internationale opvoeringen van zijn stukken te zien zijn.
Ionesco introduceerde, samen met Beckett, het "absurde theater" en maakte daaronder meer furore mee in de theaterzaaltjes van de Parijse Rive Gauche tijdens de jaren vijftig. In de jaren zestig werd hij algemeen erkend als groot theatervernieuwer. Bekend zijn Les chaises, Voyage chez les morts en La Cantatrice Chauve. Ionesco's werk werd bij leven al opgenomen in de Pléiadereeks. Hij is nog steeds een van de meest gespeelde auteurs ter wereld. De expo in de BNF is te bezichtigen tot 3 januari 2010.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening