Vijftig jaar 'Die Blechtrommel' gevierd met tentoonstelling en speciale editie

De klassieker Die Blechtrommel van de Duitse Nobelprijswinnaar Günter Grass (1927) verscheen exact vijftig jaar geleden en dat wordt gevierd met onder meer een luisterboek dat door Grass zelf werd ingelezen, een bijzondere jubileumuitgave en een tentoonstelling. De bijzondere editie van uitgeverij Steidl telt 800 bladzijden en brengt naast de originele tekst ook vele reacties op het boek, van voor- en tegenstanders. Ook zijn er vele lezingen en theatervoorstellingen gepland.
De tentoonstelling Ein Buch schreibt Geschichte werd afgelopen zondag in het Günter-Grass-Haus te Lübeck geopend in aanwezigheid van de schrijver en onder meer voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder. Ook Julia Franck was er bij de opening bij om een laudatio te brengen. Ze noemde het boek "komisch en wreed, vrolijk en welig", aldus een verslag in het Hamburger Abendblatt. "Ik was bij het herlezen ongelooflijk meegesleept door de beeldende impact van de roman. Die heeft een ongehoorde plasticiteit en kracht. Grass zoekt naar de zinnelijke elasticiteit. De roman verkent alle diepten van walging, angst en verlangen. Je kunt aan het boek je eigen esthetische gevoeligheid ijken." Op de tentoonstelling wordt diep ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van het befaamde eerste deel van de Danziger Trilogie. Ook de Oscarwinnende verfilming van Volker Schlöndorff uit 1978 is er te bekijken.
De roman over de trommelende held Oskar Matzerath is een van de sleutelwerken van de naoorlogse Duitse literatuur. Het boek werd in meer dan vijftig talen vertaald. Grass kreeg in 1999 de Nobelprijs voor de literatuur. Het comité in Zweden vond dat Die Blechtrommel de "wedergeboorte van de Duitse literatuur inzette". Anderen vonden de roman, die in 1964 voor het eerst in het Nederlands verscheen, dan weer blasfemisch en pornografisch. Zie onder meer bij Die Zeit voor meer (historische) achtergrond.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 15-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening