David Van Reybrouck is winnaar van Jan Hanlo Essayprijs

De Vlaamse schrijver en wetenschapper David Van Reybrouck ontvangt de tweejaarlijkse Jan Hanlo Essayprijs Groot 2009 voor zijn essay Pleidooi voor Populisme, zo heeft de jury vanavond bekendgemaakt. Van Reybrouck strijkt 7.000 euro op en wordt ook een trofee rijker. Voor de prijs waren verder Oscar van den Boogaard en Wytske Versteeg genomineerd.
Van Reybrouck (1971) is de auteur van onder meer De plaag. Het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika, diverse theaterteksten, poëzie en in 2007 ook de roman Slagschaduw. Hij werd al diverse malen bekroond, vorig jaar nog met de Arkprijs van het Vrije Woord. Van Reybrouck publiceert ook regelmatig in De Morgen. Een voorproef uit het essay stond in augustus 2008 op de opiniepagina's van De Morgen, De Gedachte: "Populisme vormt niet noodzakelijk een gevaar voor de democratie, betoogt David Van Reybrouck. Populisme verwoordt een blijvend verlangen naar politieke betrokkenheid van het laagopgeleide volk. Er is niet minder, maar beter populisme nodig."
De Jan Hanlo Essayprijs Klein 2009 (een trofee en 1.500 euro) ging dan weer naar Arjen van Veelen voor zijn essay "Suum cuique". Van Veelen (1980) is journalist bij de Leidse universiteitskrant Mare en schrijft freelance voor onder andere nrc.next en Onze Taal.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening