Frédéric Beigbeder al meteen uit eerste Goncourtselectie gewipt

In Frankrijk is de race naar de literaire topprijzen van het najaar voorgoed ontbrand, nadat de jury van de Prix Goncourt zijn eerste lijst met veertien geselecteerde boeken heeft vrijgegeven. Opvallend daarbij is dat vijf romans afkomstig zijn uit de stal van Gallimard. De uitgeverij aan de rue Sébastien-Bottin heeft wel vaker een streepje voor bij het Franse prijzenconcours. Voornaamste afvaller is Frédéric Beigbeder (foto 1) met Un roman français, dat intussen wél flink scoort aan de kassa's.
Tot de certitudes behoort Marie N'Diaye met haar in de pers bijzonder goed onthaalde roman Trois femmes puissantes. Andere verwachte geselecteerden zijn Eric Fottorino met L'homme qui m'aimait tout bas, Justine Lévy met Mauvaise fille, Laurent Mauvignier met Des hommes, het prima Ce que je sais de Vera Candida van Véronique Ovaldé (foto 2), David Foenkinos met La Délicatesse en de Belg en voormalig Médiciswinnaar Jean-Philippe Toussaint met La vérité sur Marie. Grote verrassing voor de waarnemers is de aanwezigheid op de lijst van Alias Caracalla, de memoires van de voormalige secretaris van Jean Moulin, Daniel Cordier, die in de lente al zijn verschenen. De 88-jarige schrijver brengt in zijn boek minutieus en dag aan dag verslag uit van het Franse Verzet tussen 1940 en 1943. Maar het gebeurt hoogst zelden dat de Goncourt non-fictie opneemt.
Voorafgaandelijk was er trouwens ook enige discussie over Jan Karski van Yannick Haenel, dat uiteindelijk wel werd opgenomen. Ging het hier om een roman of een essay, zo vroeg een andere jury, de Médicis, zich immers af? Ze klasseerde het boek over de Poolse weerstander Jan Karski als essay, waardoor het in de selectie van de Médicis voor essays terechtkwam. Tot ongenoegen van Philippe Sollers, die het boek uitgaf bij Gallimard en van oordeel was dat het wel degelijk om een roman ging (om het nog ingewikkelder te maken: de auteur zélf daarentegen vindt dat slechts deel drie 'geromanceerd' is). De Goncourt trok er zich niets aan van de trammelant en nam Haenels veelgeprezen boek blindelings op.
De Togolees Edem Awumey (Les pieds sales) is de enige Afrikaanse stem in het palet van veertien auteurs, terwijl er één debuutroman present is: Le club des incorrigibles optimistes van Jean-Michel Guenassia. De tweede, flink uitgezifte, selectie wordt bekendgemaakt op 6 oktober, op 27 oktober volgt de ultieme 'shortlist' en de prijs zelf wordt op 2 november uitgereikt, na het traditionele jurydiner bij Drouant. De Prix Goncourt ging vorig jaar naar Atiq Rahimi voor Syngué Sabour.
Ook de Prix Fémina heeft zijn eerste selectie onthuld. En ook daar zijn Yannick Haenel, Laurent Mauvignier en David Foenkinos aanwezig.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening