Peter Verhelst officieel aangesteld als Gents stadsdichter én dromenvanger

De veelgelauwerde auteur Peter Verhelst (1962) is nu ook officieel benoemd tot de nieuwe stadsdichter van Gent, zo maakte de stad vandaag bekend. Sinds 2003 stelt de Stad Gent alternerend een stadsdichter en een stadstoondichter aan. Na Dick van der Harst als stadscomponist was het nu dus opnieuw de beurt aan een schrijver. Het was al langer bekend dat Verhelst de Gentse stadsdichter zou worden (zie hier), nadat eerder Miriam Van hee had bedankt voor de eer en de zoektocht niet van een leien dakje liep. De Gentse academicus Yves T' Sjoen had de zaak aangegrepen om het gebrek aan literair beleid in Gent te laken, zie onder meer bij De Contrabas. De nieuwe stadsdichter wordt aangesteld voor de periode 1 september 2009 (met terugwerkende kracht dus), tot en met 31 augustus 2011.
Peter Verhelst wil het stadsdichterschap een bijzondere invulling geven: "Doordat Erwin Mortier zich al onnavolgbaar van deze taken heeft gekweten, en omdat Pierke Pierlala al bestaat, en omdat voorspelbaarheid de dood betekent van kunst, stel ik voor het principe van de stadsdichter de komende twee jaar te veranderen. Ik wil geen gedichten schrijven voor Gent, maar ik wil wel literatuur maken van Gent. Kortom: vervang stadsdichter door dromenvanger. Dit is dan ook een oproep voor mensen die in Gent wonen, studeren of werken: schrijf een droom op en zend die naar mij. (...) Ik hoop met jullie teksten een archief samen te stellen, een dromenboek, een schatkamer, iets wat ons veel over onszelf zal vertellen."
Naast het vangen van dromen zal Verhelst tweemaandelijks op een telkens wisselende locatie gedichten voorlezen in scholen, buurthuizen, seniorenhuizen. Hij wil dat kleinschalig en intiem doen. De eerste aflevering van deze voorleessessies vindt plaats op woensdag 16 september 2009 in NTGent tijdens de seizoensopening van het stadstheater. Verhelst leest dan voor een publiek van telkens twintig mensen voor in de kelder van de KNS-schouwburg.
Over zijn affiniteit met Gent zei de in Brugge geboren dichter nog dat "Gent mij heel erg aan staat, omdat er een soort van ondefinieerbare, vreemde vorm van humor in de stad zit. Ze zijn er minder pissig dan in Antwerpen en er wordt meer gemaakt dan in Brugge."
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening