Postume roman van André Schwarz-Bart in aantocht

Vijftig jaar na verschijning van zijn meesterwerk Le Derniers des Justes, dat in 1959 na veel tumult de Goncourtprijs kreeg, komt er een postume roman uit van de Franse schrijver André Schwarz-Bart (1928-2006). Bij Editions du Seuil verschijnt binnenkort Etoile du matin, voorafgegaan door een voorwoord van zijn echtgenote, de schrijfster Simone Schwarz-Bart. De poëtische roman gaat over het lot van de Poolse joden vanaf het eind van de negentiende eeuw tot diep in de twintigste eeuw en ligt in het verlengde van Le Derniers des Justes, dat de geschiedenis van de jodenvervolging aan de hand van de familie Lévy, tot op het moment dat de laatste Lévy in Auschwitz wordt omgebracht, evoceerde. Etoile du matin telt 252 pagina's en ziet het licht op 15 oktober. Heel wat Franse media gewagen van "un événement", met in het achterhoofd de gebeurtenissen rond Le Derniers des Justes.
Le Derniers des Justes veroorzaakte bij verschijning meteen een schokgolf en is een baken gebleven in de Shoahliteratuur. Jean Cocteau sprak van "een geschreven schreeuw" en volgens Françoise Giroud las het als "een zwaard dat langzaam in de buik wordt gedreven". Toch vonden sommige critici dat Schwarz-Bart de Joodse kampoverlevenden verheerlijkte. Het boek werd de inzet van bitse discussies. Toen het weken voor de voorziene datum de Goncourtprijs kreeg toegekend, was het hek van de dam. De timide André Schwarz-Bart keek vanop de zijlijn bedremmeld toe en voelde zich ongemakkelijk: "Ik ging ervan uit dat ik enkele honderden lezers zou bereiken. Want in wezen interesseert het succes me niet, ik wil er zelfs liefst niet aan denken", zei hij toen. (DL - Schwarz-Bart in 1959, nadat hij vernam dat hij de Prix Goncourt heeft gekregen)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening