Hans Magnus Enzensberger wint prestigieuze Sonningprijs

De Duitse schrijver Hans Magnus Enzensberger (1929) heeft de prestigieuze Deense Sonningprijs gewonnen. Dat is woensdag in Kopenhagen bekendgemaakt. De prijs wordt toegekend aan mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Europese cultuur en bedraagt één miljoen Deense kroon (136.000 euro). De prijs is vernoemd naar de Deense schrijver Carl Johann Sonning (1879–1937) en wordt al sinds 1950 elke twee jaar uitgereikt door de Universiteit van Kopenhagen. Eerdere winnaars van de Sonningprijs zijn de Tsjechische oud-president en toneelschrijver Vaclav Havel, de Zweedse filmmaker Ingmar Bergman, de Duitse filosoof Jürgen Habermas en de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass. Vorig jaar won de Italiaanse architect Renzo Piano.
Enzensberger krijgt volgens de jury de prijs omdat hij "in belangrijke mate zijn voetsporen heeft nagelaten in literatuur, essayistiek en journalistiek". De universiteit looft in het bijzonder Enzensberger prozawerk Oh Europa. Daarin "beschrijft en ontleedt Enzensberger de culturen en gebruiken van een aantal Europese landen. De rode draad blijkt de vastberadenheid van die landen te zijn".
Enzensberger debuteerde in 1957 met een dichtbundel en publiceerde sindsdien meer dan vijftig werken in vele disciplines: gedichten, romans, kinderboeken, toneelstukken en wetenschappelijke werken. Hij werd eerder onderscheiden met onder meer de Büchnerprijs, de Böllprijs, de Premio Principe de Austurias en de Premio D'Annunzio.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening