Google's digitale boeken reïncarneren op papier

De Amerikaanse zoekgigant Google heeft bekendgemaakt dat het een deel van zijn digitale bibliotheek in opbouw ter beschikking zal stellen van On Demand Books, dat de Espresso Book Machine als apparaat heeft, zo meldt Yahoo News. Het gaat voorlopig om twee miljoen boeken waarop geen copyright meer berust, met name boeken voor 1923, zoals pakweg Moby Dick of Huckleberry Finn.
Volgens Amerikaanse media geeft Google met de deal toe dat niet iedereen zijn gedigitaliseerde boeken noodzakelijk op een computer of e-reader zal lezen en zoekt het andere markten. De absurditeit is in feite dat bepaalde door Google de voorbije vijf jaar ingescande boeken in een andere vorm terugkeren naar een papieren versie. Google ziet het "alsof de cirkel rond is gemaakt": "Dit geeft mensen de mogelijkheid om een fysieke versie van een boek te hebben, zelfs al bestaan er amper een of twee versies van het oorspronkelijke boek in een bibliotheek in een bepaald land."
Door de samenwerking met Google breidt On Demand Books zijn actieradius sterk uit. De ’Espresso Book Machine’ (zie ons bericht uit 2007) is een machine met de allures van een volwassen kopieerapparaat. Het is in staat een gemiddeld boek van zo’n driehonderd pagina’s in vijf minuten te drukken en te binden. Het toestel, dat 50.000 dollar kost, staat momenteel op tientallen locaties in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Engeland en Egypte en in hoofdzaak op universiteitscampussen en in bibliotheken. De richtprijs van een boek via de Espresso Book Machine zou 8 dollar bedragen.
Als Google de aanslepende rechtszaak wint over het recht om haar gedigitaliseerde boeken waarop wel nog copyright berust en die niet langer in druk zijn, te verspreiden en te verkopen, zouden er zes miljoen titels bijkomen. De kritiek zwelt intussen aan op het Google Books Settlement omdat Google wel eens het monopolie zou kunnen krijgen op de digitale rechten van out-of-printbooks en een loopje kan nemen met de privacy, omdat het de leesvoorkeuren van gebruikers kan traceren en hieromtrent weinig garanties zijn ingebouwd. Zie over deze kwestie deze verhelderende bijdrage van Marie-José Klaver op haar NRC-blog Digitale Zaken. (DL - cartoon The New Yorker)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 18-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening