Duitse regering vecht Google Books Settlement juridisch aan

De Duitse regering heeft juridisch bezwaar aangetekend tegen het veelbesproken Google Books Settlement, zo meldt Bloomberg. Volgens Duitsland zou de deal "het landschap van het internationale copyrightrecht onherroepelijk veranderen". In een rechtbank in New York, bevoegd om het Google Books Settlement juridisch te toetsen, hebben advocaten van de Duitse regering gezegd dat "de regeling haaks staat op de toepassing van het Duitse nationale recht, en op Europese openbare initiatieven om niet-commerciƫle, wereldwijde digitale bibliotheken te creƫren", daarmee verwijzend naar Europeana. De Duitse minister van Justitie, Brigitte Zypries, liet in een e-mail aan Bloomberg weten "dat ze hoopt dat de rechtbank in New York de volledige deal verwerpt, of dat op zijn minst alle Duitse auteurs en uitgevers eruit gehaald worden. Dan kunnen Duitse rechthebbenden voor zichzelf beslissen of ze Google rechten op hun werk verlenen."
Duitsland is het eerste land buiten de VS dat een officieel bezwaar indient over de vooropgestelde regeling. Al in mei vroegen de autoriteiten in Berlijn, aangespoord door de Duitse uitgevers, aan de Europese Unie om de impact van het Settlement op de auteursrechten van Europese schrijvers te onderzoeken. De Europese Unie houdt op 7 september een hoorzitting over de problematiek. Nog in de VS zelf is ook het ministerie van Justitie een onderzoek begonnen. Zie onze vele vorige berichten over Google Books Settlement.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 02-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening