J.R.R. Tolkien werd opgeleid om nazicode te kraken

De Britse successchrijver en taalkundige J.R.R. Tolkien (1892-1973) werd vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog gerecruteerd door de Britse geheime dienst om de geheimtaal van de nazi's mee te helpen kraken, zo blijkt uit pas onthulde historische documenten. Uit de reportage in The Telegraph blijkt dat Tolkien - eerst hoogleraar Oud-Engels en later hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde - in maart 1939 werd uitgenodigd voor een driedaagse opleiding in het hoofdkwartier van de Code and Cypher School (GCCS). Na afloop van de training werd genoteerd dat Tolkien "zeer bereid" was om verder deel te nemen als Duitsland de oorlog aan Groot-Brittanniƫ zou verklaren, wat zes maanden later het geval was.
Op dat moment bood de GCCS Tolkien inderdaad een jaarloon van 500 pond aan. Er werd gedacht dat de hulp van hooggeschoolde taalkundigen primordiaal zou zijn om de vijand af te kunnen luisteren. Tolkien, die met The Hobbit anderhalf jaar daarvoor zijn eerste stappen als Fantasy-schrijver had gezet, ging om een onbekende reden niet op het aanbod in. De GCCS verhuisde naar het bekende Bletchley Park en recruteerde onder meer de bekende wiskundige Alan Turing, die er meehielp om de beruchte Enigma-coderingsmachines te kraken. Tolkien zou als wetenschapper enkele kunsttalen concipiƫren. Ook in zijn later werk The Lord of the Rings is de grammatica van de personages van Midden-Aarde even wonderlijk als veelbesproken.
De tentoonstelling die de GCCS nu heeft ingericht is opmerkelijk genoeg niet open voor het publiek. Het zijn slechts de 10.000 werknemers van de GCHQ, als 'spionnenschool' de opvolger van de GCCS, die ze kunnen bezoeken.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 20-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening