Gentse SMAK-museum toont 'onbestaand werk' van Mallarmé

In het Gentse Museum voor Actuele Kunst (SMAK) wijdt kunstenaar Klaus Scherübel de tentoonstelling Mallarmé, Het Boek (salle de lecture) / Mallarmé, The Book (Reading Room) aan het onbestaande werk van de Franse dichter waarin deze op zoek ging naar een ordening van de wereld. Voor meer dan dertig jaar koesterde de invloedrijke Mallarmé (1842-1898) de ambitie om Le Livre te realiseren. Hij zag "het boek" als een kosmische architectuur met teksten: een extreem flexibele structuur die niets minder zou bevatten dan alle bestaande verhoudingen tussen alles wat bestaat. De realisatie van dit grootse oeuvre dat hij van plan was om te drukken op 480.000 exemplaren is nooit mogelijk geweest en bleef bij een uniek concept.
De in Canada wonende Oostenrijkse kunstenaar Klaus Scherübel (1968) kruipt nu in de huid van uitgever én promotor van Mallarmé’s onzichtbaar en bijna vergeten meesterwerk. Hij koppelt er – binnen dit project – ook een symposium aan vast. "De tentoonstelling is een presentatie van Klaus Scherübel’s veellagig en steeds verdergaand onderzoek gewijd aan Mallarmé’s utopische wens uit de negentiende eeuw. De tentoonstelling, met onder meer publicaties, foto’s, tekst, video en een muurschildering, wordt het resultaat van een intensief onderzoek en een artistieke zoektocht naar dit niet-bestaand werk uit de literatuur." Scherübel treedt daarmee in de voetstappen van vele kunstenaars die zich door het werk van Mallarmé lieten inspireren, van Claude Debussy of Pierre Boulez, over Man Ray of Marcel Broodthaers tot Joris-Karl Huysmans en W.B. Yeats. Ook de Britse boekkunstenaar Ian Tyson nam eerder Le Livre van Mallarmé als voorbeeld voor een eigen werk. De tentoonstelling in Gent opent op 9 oktober en loopt tot 6 december 2009. (Foto: Mallarmé door Nadar)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening