Amos Oz topfavoriet van bookmakers voor Nobelprijs Literatuur

De Israëlische auteur Amos Oz is dit jaar topfavoriet voor de Nobelprijs Literatuur, althans als je de bookmakers van Ladbrokes moet geloven, die zojuist hun jaarlijkse, traditionele weddenschappen voor 's werelds grootste literatuuronderscheiding hebben opengezet, zo meldt The Earth Times. Oz, al vaker genoemd als kanshebber, staat 5 tegen 1. De prominente auteur, bekend van onder meer Mijn Michaël en Black Box, pleit al jarenlang voor een tweestatenoplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict. Hij werd al veelvuldig internationaal bekroond, onder meer met de Goetheprijs. Oz wordt op de Ladbrokeslijst op de voet gevolgd door de Frans-Algerijnse dichter Assia Djebar (met 6-1) en de Spaanse, in Marokko wonende auteur Luis Goytisolo, die 7 tegen 1 prijkt.
Goytisolo is een nieuwkomer op de lijst van Ladbrokes, maar is een weerspiegeling van het feit dat vermoed wordt dat dit jaar een Spaanse of Latijns-Amerikaanse auteur tot de grote kanshebbers behoort. De Amerikaanse schrijvers Joyce Carol Oates en Philip Roth staan respectievelijk 8 tegen 1, terwijl de in Syrië geboren dichter Adonis 9 tegen 1 achter zijn naam krijgt. Adonis wordt al elk jaar tot het kransje favorieten gerekend. Hetzelfde geldt voor de Italianen Antonio Tabucchi en Claudio Magris, die ook furore maken op de bookmakerslijsten, terwijl de Japanner Haruki Murakami en de Amerikaan Thomas Pynchon de top-10 completeren en elk 10 tegen 1 staan.
Zanger Bob Dylan, die in sommige kringen hardnekkig naar voren wordt gedragen als kandidaat voor de literatuurprijs, staat inmiddels 26 tegen 1, vorig jaar was dat nog 101 tegen 1. Ook nog 26 tegen 1 staan de Canadese schrijfsters Alice Munro en Margaret Atwood. Vorig jaar ging de Nobelprijs naar Jean-Marie Gustave Le Clézio. Wanneer de prijs dit jaar wordt bekendgemaakt, is nog niet vrijgegeven, maar het gaat om een donderdag in de loop van oktober. De uitreikingsplechtigheid vindt plaats op 10 december in Stockholm.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening