Carel Peeters is gastblogger bij tijdschrift 'Tirade'

Vrij Nederland-criticus en journalist Carel Peeters is door het tijdschrift Tirade ingehaald als gastblogger. Op http://www.tirade.nu/ leverde hij onlangs zijn eerste bijdrage over Oek de Jongs Opwaaiende zomerjurken, waarvan zojuist een jubileumeditie is verschenen en over een stilleven van Adriaen Coorte.
Peeters is de vierde schrijver die door het tijdschrift Tirade is uitgenodigd om Blogger in Residence te worden. Rokus Hofstede en Martin de Haan schreven van half augustus tot half september over vertalingen, Jan van Mersbergen schreef de voorbije maand over schrijven, vissen, boksen, favoriete boeken en zijn nieuwe roman.
Met het Blogger In Residence-project wil Tirade het internet verkennen als verlengstuk van de redactionele ruimte, als vrijplaats voor schrijvers, vertalers en lezers, als een voordeur die, anders dan het blad, voortdurend open kan staan. "Tirade is een tijdschrift, maar dan wel van het soort dat zich niet alleen tot het papier wil beperken", aldus de redactie.
In het huidige nummer 429 van Tirade staan onder meer bijdragen van Joop Goudsblom, Jan van Mersbergen over Cormac McCarthy en Enno Endt over J.J. Voskuil. Maar de opvallendste, welgeschreven en bijwijlen erg geestige bijdrage is van Jeroen van Kan, die polemisch de maat neemt van Thomas Vaessens' omstreden studie De revanche van de roman. "Uit de opvattingen van Vaessens blijkt dat wie niet over de wereld van vandaag schrijft, geen goede boeken schrijft. Dat heeft nogal wat implicaties voor de Nederlandse literatuur. Met terugwerkende kracht kunnen we dus een groot deel van onze romans bij het vuil zetten." Van Kan raadt Vaessens aan om "opbouwwerker in een probleemwijk te worden." En geeft tips aan "degenen die romans schrijven of van plan zijn dat te doen. "Houd u pen en papier bij de hand. Ik ga u tips aan de hand doen die u de aanschaf van het Groot Geƫngageerd Literair Receptenboek besparen." Verder zijn er verhalen van Monica Metz, Lodewijk van Oord en debutant Rutger Heringa, evenals poƫzie van Lieke Marsman, Ina Andrea, Paul Meeuws, Jan Baeke, Arie van den Berg, Emma Crebolder en Sasja Janssen. Medio oktober pakt Tirade uit met een brievennummer.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening