Ex-president Valéry Giscard d'Estaing alludeert in roman op affaire met Diana

De voormalige Franse president Valéry Giscard d'Estaing (83) laat begin oktober een roman verschijnen waarin hij allusie maakt op een affaire met prinses Diana. Volgens de Franse krant Le Figaro heeft Giscard d'Estaing in La princesse et le président zichzelf en Diana tot romanpersonages gemodelleerd, met bijzonder veel details over het leven aan het hof. Hoofdpersonage is de fictieve Franse president Jacques-Henri Lambertye en prinses Patricia van Cardiff. De verwijzingen liggen voor het rapen: een van de voornamen van Giscard d’Estaing is eveneens Henri, terwijl Cardiff een stad in Wales is. Diane werd prinses van Wales na haar huwelijk met prins Charles.
Lambertye en de prinses ontmoeten elkaar voor het eerst op Buckingham Palace tijdens het slotdiner van een G7-top. De president is weduwnaar, terwijl de prinses moet vaststellen dat haar huwelijk al als een kaartenhuisje in elkaar is gezakt: “Tien dagen voor mijn huwelijk kwam mijn toekomstige man me zeggen dat hij een maîtresse heeft en dat hij van plan is die te houden.” De gelijkenissen worden verder geëxpliciteerd: de prinses is betrokken bij een internationale hulporganisatie tegen antipersoonsmijnen en zet zich in voor AIDS-slachtoffers.
Als lid van de Academie Française alludeert de president op literaire klassiekers als Alexandre Dumas' verhaal over de liefde tussen de Franse prinses Anna van Oostenrijk en de Duke of Buckingham. 'Ik kuste haar hand en ze gaf me een vragende blik, waarbij haar blauwgrijze ogen groter werden terwijl ze haar gezicht voorzichtig naar mij toestak', zo beschrijft de ik-verteller zijn ontmoeting met de prinses. Later zoekt de president toenadering tot haar in 1984, tijdens een treinrit naar?Normandië voor de herdenking van de landing van de geallieerden, wanneer hij haar hand vastgrijpt onder tafel. Daarna voltrekt zich een stormachtige affaire in diverse paleizen, onder meer in Rambouillet, waar Giscard d'Estaing ten tijde van zijn presidentschap talloze jachten organiseerde.
Het boek begint en sluit af met een cryptische passage. “Belofte gehouden”, staat er en uit de slotzin blijkt dat de auteur zijn hoofdpersonage de toestemming vraagt om het verhaal te noteren. Die toestemming krijgt hij, op voorwaarde dat hij een belofte doet. De Franse media slaan nu volop aan het gissen over de affaire en de Diana-watchers krijgen ook weer koren op de molen. Of we hier met een romantisch luchtigheidje te maken hebben of met een ware roman, weten we op 1 oktober. Zie ook The Independent.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening