Gerrit Komrij schrijft gedichten bij de hoofdzonden van Jeroen Bosch

Morgen brengen het Nederlandse muziekensemble Camerata Trajectina en dichter Gerrit Komrij in het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam teksten en gedichten in een "multimediaal middeleeuws spektakel". Camerata Trajactina inspireerde De zeven zonden van Jeroen Bosch op het bekende ronde schilderij van de schilder. In deze voorstelling zingt elke zonde zijn of haar lied, speciaal voor de gelegenheid gedicht door Gerrit Komrij, op melodieën uit de tijd van Bosch. De liederen worden afgewisseld door laatmiddeleeuwse dansen "die lust en verleiding belichamen, afwisselend begeleid door schallende schalmeien, lieflijke vedels en harpen en een snerpende doedelzak. Tegenover al deze ‘zondige’ muziek staan momenten van inkeer, uitgedrukt in misgezangen uit de zogenoemde Bossche koorboeken, die dateren uit de tijd van Jeroen Bosch. Komrij zelf geeft in de scenes commentaar op het gebodene vanuit eigentijds perspectief. Zo gaat de voorstelling van kroeg naar kerk en van balzaal naar bordeel. Het volle leven van het Herfsttij der Middeleeuwen trekt voorbij. Muziek klinkt en verdwijnt weer, met dansers en videobeelden."
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening