Controversiële Farouk Hosni nipt verslagen bij verkiezing Unesco-directeur

De hoogst controversiële Egyptische minister van Cultuur Farouk Hosni heeft het in de laatste ronde bij de verkiezing van de nieuwe directeur-generaal van de Unesco moeten afleggen tegen de Bulgaarse diplomate Irina Bokova, zo meldt The Times. Tegen de mogelijke verkiezing van Hosni was groot protest gerezen. De Franse filosoof en schrijver Henri Bernard-Lévy publiceerde samen met filmregisseur Claude Lanzmann en schrijver en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Elie Wiesel enkele maanden geleden in Le Monde een striemende aanklacht tegen Hosni (zie ons vorig bericht). Hosni had dat hij “zelf Joodse boeken zou verbranden mocht hij ze in Egyptische bibliotheken aantreffen”. De uitspraak zette Israël in rep en roer. Hosni had als in 2001 verklaard dat “Israël nooit een bijdrage tot de beschaving had geleverd”, en even later luidde het: “De Israëlische cultuur is een onmenselijke cultuur; het is een agressieve, racistische, pretentieuze cultuur die maar op één principe gebaseerd is: stelen wat niet van haar is om het zich dan toe te eigenen.”
De verkiezing van het nieuwe hoofd van de culturele organisatie van de Verenigde Naties verliep niet van een leien dakje. Pas na vijf stemronden kreeg de Bulgaarse kandidaat Bokova voldoende stemmen. De beschuldigingen van omkoperij en corruptie waren daarbij niet van de lucht. Bokova is de eerste vrouw die de in Parijs gevestigde Unesco zal leiden. Ze is ook de eerste Oost-Europese directeur-generaal.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening