Ted van Lieshout krijgt de Theo Thijssen-prijs uitgereikt

De Nederlandse dichter en jeugdschrijver Ted van Lieshout (1955) ontvangt morgen de Theo Thijssen-prijs 2009. Deze driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur wordt traditiegetrouw uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag. De veelbekroonde Ted van Lieshout debuteerde in 1984 en schreef ondertussen meer dan dertig boeken. Zijn recentste boek is de verzamelbundel Hou van mij.
De Theo Thijssen-prijs 2009 is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Toin Duijx, Ed Franck, Wim Hofman (voorzitter), Rietje Nivard en Sanne Parlevliet. Eerdere laureaten waren Peter van Gestel (2006), Imme Dros (2003) en Joke van Leeuwen (2000). Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.
De jury wilde in Ted van Lieshout "een schrijver en dichter bekronen, die ook als illustrator, boekenmaker én activist vanaf 1986 een veelzijdig en kwalitatief hoogstaand oeuvre heeft opgebouwd. In de poëzie van Van Lieshout krijgen eenvoudige woorden een heel speciale betekenis en dat maakt het lezen van zijn gedichten tot een belevenis. Alledaagse dingen worden vaak op originele wijze verwoord. Van Lieshout speelt met woorden, weegt ze af, laat overbodige taal weg, biedt hoop en roept indringende beelden op." De Britse schrijver Aidan Chambers zal Ted van Lieshout middels de feestrede in de literaire bloemen zetten.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening