Terry Pratchett waarschuwt voor 'tsunami van alzheimerdementie'

De aan een zeldzame vorm van alzheimerdementie lijdende SF-schrijver Terry Pratchett gaat ondanks zijn ziekte onverdroten door met zijn zoektocht naar aandacht en extra onderzoeksmiddelen voor het alzheimeronderzoek. Tijdens een congres voor de Britse Liberal Democrats in Bournemouth zei Pratchett, bekend van zijn boekenreeks Discworld, volgens het verslag in The Telegraph dat hij "gewoon even voorop is. Technisch gesproken ben ik een voorloper, maar achter mij worden de babyboomers snel ouder. (...) Wordt dementie de meest gevreesde ziekte van iedereen die de 55 voorbij is? We staan voor een wereldwijde tsunami van alzheimerziekte en andere vormen van dementie." Ook een woordvoerder van de Liberal Democrats riep op om drastisch meer middelen voor alzheimeronderzoek vrij te maken. Nu pompt Groot-Brittannië daar evenveel geld in als wat de aanleg van één mijl nieuwe autosnelweg kost, aldus de politieke partij. Pratchett schonk eerder één miljoen dollar om het onderzoek naar de ziekte een duw in de rug te geven.
Ook in de strijd voor een door de Britse wet geregelde euthanasie gaat Pratchett voorop. Euthanasie is in Groot-Brittannië verboden, en vele ongeneeslijk zieken gaan naar een kliniek in Zwitserland om daar op een menswaardige manier hun lijdensweg te beëindigen. Toch liet het openbaar ministerie recent weten dat iemand die een patiënt bij euthanasie bijstaat niet zal worden vervolgd. Zie het bericht op Deredactie.be en onze vorige berichten over Pratchett.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening