China verbiedt schrijver Liao Yiwu naar Frankfurter Buchmesse te reizen

De Chinese schrijver Liao Yiwu mag van de Chinese autoriteiten niet naar de Frankfurter Buchmesse afreizen, zo meldt de Süddeutsche Zeitung. De 50-jarige schrijver zegt in een interview dat hij van de Chinese staatsveiligheid niet naar Duitsland mag vliegen. De organisatoren van de Frankfurter Buchmesse hadden Liao Yiwu uitgenodigd om met andere Chinese schrijvers mee aan te schuiven bij het debat 'China Schreiben'. China is dit jaar gastland bij de grootste boekenbeurs ter wereld, die op 14 oktober de deuren opent.
"Ik kreeg de uitnodiging van het Haus der Kulturen der Welt in Berlin. Daar zou ik een lezing geven. Het evenement is gelieerd aan de Buchmesse. Er zijn ook officiële Chinese auteurs uitgenodigd die wel lid zijn van de schrijversvakbond. Aansluitend zou ik naar Frankfurt afreizen. Ik verheugde me om er voor te lezen uit mijn laatste boek, dat in het Duits verschenen is bij Fischer Verlag, Fräulein Hallo und der Bauernkaiser - Chinas Gesellschaft von unten."
Liao Yiwu was in 1989, bij de grote opstand op het Tien-An-Mienplein, als dichter betrokken bij de protesten. Hij schreef over het bloedige neerslaan van het verzet het epische gedicht "Massacre". Hij maakte van dat gedicht een ritueel lied dat hij eerste via audiotapes en daarna via film verspreidde. Als gevolg daarvan werd hij vier jaar, van 1990 tot 1994, gevangen gezet en gemarteld. In de gevangenis deed hij twee zelfmoordpogingen. Hij kreeg in 2003 de Human Rights Watch Hellman-Hammett Grant en in 2007 de Freedom to Write Award van het Independent Chinese PEN Center.
Nog maar vorige week was in Duitsland ophef gerezen over de inmenging van de Chinese censor bij het organiseren van verschillende activiteiten in en rond de Buchmesse (zie ons vorig bericht). Toen zei Buchmesse-directeur Jürgen Boos dat "niemand enige invloed zou kunnen uitoefenen op wie naar de beurs komt".
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 24-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening