Internationaal literatuurhuis Passa Porta viert vijfde verjaardag

Het in Brussel gevestigde internationale literatuurhuis Passa Porta viert de komende dagen zijn vijfde verjaardag. Sinds de opening in oktober 2004 heeft Passa Porta in Brussel zich op de literaire wereldkaart geplaatst. In vijf jaar tijd waren er meer dan 500 binnen- en buitenlandse schrijvers te gast. Op vrijdag 25 september 2009 start het vijfde seizoen feestelijk met de Passa Porta Lezing: een unieke reflectie op literatuur en maatschappij, bij monde van Ilija Trojanow, in september en oktober writer in residence op uitnodiging van Het beschrijf en auteur van De wereldverzamelaar. Trojanow schreef een tekst over het eeuwenoude fenomeen van de migratie. Hijzelf is met zijn familie Bulgarije ontvlucht om zich in Italië en vervolgens in Duitsland te vestigen, waar hem politiek asiel werd verleend.
Op zondag 4 oktober is er dan de grote Clausmarathon. Elk najaar ontvangt Passa Porta een veeltalige voorleesmarathon uit het oeuvre van een meester van de moderne letteren. Na Borges (2007) en Kafka (2008) valt de eer in 2009 te beurt aan de vorig jaar overleden Hugo Claus. Burgemeester Freddy Thielemans, actrice Chris Lomme en auteur Pierre Mertens geven het startsein op de noen. Vervolgens brengen tientallen bekende en onbekende lezers tien uur lang favoriete teksten uit het oeuvre van Claus. Aan het slot van de avond neemt Veerle Claus de ‘Nobele Prijs van Passa Porta’ in ontvangst uit de handen van de Belgische auteurs Jean-Pierre Verheggen en Stefan Hertmans, die een bijzondere huldetekst brengen. Met Arno, Jan Fabre, Caroline Lamarche, Tom Lanoye, Guy Verhofstadt, Thomas Gunzig en vele anderen. De Clausmarathon is het slotevenement van het Brusselse kunstenweekend BRXL BRAVO.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 25-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening