Jan Siebelink geridderd bij 580.000ste exemplaar 'Knielen op een bed violen'

De Nederlandse schrijver Jan Siebelink (71) is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Nederlandse minister van Cultuur Plasterk heeft hem gisteren het erelint opgespeld. Dat gebeurde tijdens de presentatie van de vijftigste druk van het boek Knielen op een bed violen in het Raadhuis in Ede. Van dat boek, dat in 2005 de AKO Literatuurprijs won, zijn ondertussen 580.000 exemplaren verkocht. Daarmee is de roman het best verkochte Nederlandse literaire boek na de Tweede Wereldoorlog.
Jan Siebelink was docent Franse letterkunde aan het Marnix College in Ede. In 1975 debuteerde hij met de verhalenbundel Nachtschade. De boeken die hij daarna schreef, bereikten in Nederland een groot publiek. Belangrijke romans zijn De herfst zal schitterend zijn, En joeg de vossen door het staande koren, Margaretha en Suezkade. Knielen op een bed violen is vertaald in het Duits en Deens, andere vertalingen zijn in voorbereiding. Siebelink schreef het boek om zijn diepreligieuze vader beter te begrijpen
Voor zijn werk ontving Jan Siebelink diverse prijzen. In 2002 kreeg hij de Ferdinand Bordewijk Prijs voor het boek De overkant van de rivier. Siebelink is nu geridderd voor zijn "zeer bijzondere verdiensten met uitstraling naar vooral de landelijke, maar ook internationale samenleving". Volgens De Bezige Bij wist Siebelink op voorhand niet dat hij zou worden geridderd. Zie ook het interview bij Nova en het bericht van Edestad.nl.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 26-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening