Eenakter ‘Uitgever Oorwurm’ van W.F. Hermans voor het eerst op de planken

Een eenakter van de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans uit 1962 zal komende dinsdag voor het eerst worden opgevoerd, zo meldt de organiserende SLAA. De Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse boek (CPNB) vroeg in 1962 of W.F. Hermans ter opluistering van het Boekenbal een "grand guignolstukje" wilde schrijven, onder regie van Wim Sonneveld. Dat werd Uitgever Oorwurm, een satirisch stuk waarin een nogal inhalige uitgever een arme dichter letterlijk en figuurlijk de nek omdraait. Sonneveld was volgens Hermans zeer enthousiast en wilde er zelfs een musical van maken. Een paar dagen later las Hermans in de kranten dat de opvoering van het stuk niet doorging, volgens het CPNB omdat Sonneveld geen kans zag de eenakter om te bouwen naar een muzikale komedie. Hermans leefde in de heilige veronderstelling dat hij carte blanche had gekregen en dat het stuk sowieso opgevoerd zou worden. Maar Sonneveld en de CPNB bleken het stuk toch niet goed te vinden. "Het is onbegrijpelijk dat Hermans er zulk een herrie om maakt, terwijl hij van het begin af aan al wist dat wij niet tevreden waren met zijn werkstuk dat geen grand guignol, maar een doodgewone eenakter is, die in de sfeer van het Boekenbal niet zou passen."
Nu, 47 jaar later, wordt het stuk alsnog voor de allereerste keer opgevoerd bij de SLAA te Amsterdam, met Porgy Franssen in de rol van Uitgever Oorwurm, tijdens een avond die speciaal aan de uitgever Geert van Oorschot, de stichter van de gelijknamige uitgeverij, is gewijd. Hermans zelf ontkende overigens dat het stuk ook maar iets te maken had met zijn conflict met Van Oorschot. Nop Maas, Maaike Meijer en Willem Otterspeer geven komende dinsdagavond om 20u als biografen van Reve, Vasalis en Hermans inzicht in de aard van de contacten tussen uitgever Van Oorschot en zijn schrijvers. Arjen Fortuin, biograaf van Geert van Oorschot, presenteert het programma. Zie ook ons vorig bericht over Van Oorschot.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 27-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening