Papierman(d) - aflevering 71

Sprokkelnieuws en zwerfberichten uit stad en platteland:
**Dubravka Ugreši? (foto) is in een interview met de Neue Zurcher Zeitung geen fan van de 'festivalisering' van de literatuur. "Maar het is nu eenmaal zo, literatuurtheorie wordt meer en meer vervangen door literatuurmarketing, competente boekkritieken worden vervangen door literaire tips. Het ernstige uitkiezen van boeken is verdwenen, nu draait het allemaal om smaak. De markt beïnvloedt onze keuze, bepaalt onze voorkeuren en vormt onze waarden."
**De Google Book Settlement is door een rechter in New York verwezen naar de tekentafel, zo meldt The Guardian. De verschillende partijen moeten terug onderhandelen en rekening houden met de vele bezwaren die de afgelopen maanden tegen de deal waren gerezen.
**The Bookshop Blog kijkt al verder dan de nieuwe Dan Brown. Ze stelden een lijst met tien boeken samen "om te lezen The Lost Symbol".
**Misdaadauteur James Ellroy is openhartig in een interview met de radio NPR.
**De economische crisis zorgt voor een bloedbad bij de Amerikaanse kleinhandelaars en ook de boekenwinkels ontkomen er niet aan, zo blijkt uit cijfers die de Chicago Sun-Times bekendmaakte. Er zullen naar schatting zo’n 500 boekhandelaars in Amerika de deuren sluiten in 2009.
**De antiquarische site Bookfinder raadt in deze crisistijden nog eens aan om het boek The Future of Money van de Belgische professor Bernard Lietaer ter hand te nemen.
** James B. Irwin Sr., voormalig winnaar van de Impac Dublin Literary Award, pleegt zelfmoord op 73-jarige leeftijd.
**Pikante brieven van Lord Byron met literair vitriool, ter veiling bij Sotheby's, zie The Guardian en NRC.
**In Trouw een bespreking van de zeer opmerkelijke Brieven aan mijn moeder van de Franse schrijver Paul Léautaud.
**Een voorspelling van H.G. Wells over graancirkels is dan toch uitgekomen, met de hulp van Google, zo weten ze bij TV5 en National Geographic.
**De beste literaire fictie van het millennium tot nu toe, volgens een groots opgezette enquête onder wie het kan weten in The Millions. Op één staat The Corrections van Jonathan Franzen. Edward P. Jones, David Mitchell, Roberto Bolaño en George Saunders vervolledigen de top-vijf.
**Disney heeft de nieuwe film over Anne Frank met een script van David Mamet afgekeurd omdat de studio het verhaal ,,te duister' zou vinden, zo meldt AD. Mamet wilde een eigentijdse bewerking maken van Het achterhuis. In zijn interpretatie gaat Anne Frank naar Israël en krijgt ze het daar aan de stok krijgt met terroristische zelfmoordenaars. Producent Disney liet weten dat "dit heeft niets meer te maken met Anne Frank', en blaast het project af.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 27-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening