Voorleesmarathon wekt oeuvre van Hugo Claus weer tot leven

De vorig jaar overleden Vlaamse schrijver Hugo Claus krijgt komende zondag 4 oktober een marathonhommage in het literatuurhuis Passa Porta. Het beschrijf, Entrez Lire en deBuren laten er tientallen lezers en schrijvers, bekenden en onbekenden tien uur lang hun favoriete teksten van Claus voordragen, om zodoende het veelzijdige oeuvre opnieuw tot leven te wekken.
Overdag kent de voorleesestafette een thematisch verloop, met onder meer thema's als België, engagement en revolutie, 'de vrienden', 'De goden', 'Zij' en Het Gezin van Vlaanderen. Om 12 uur 's middags geven actrice Chris Lomme en schrijver Pierre Mertens de aftrap. 's Avonds, vanaf 19 u., worden de lezingen voortgezet met o.a. Arno, Guy Verhofstadt, Paul Claes, Jan Fabre, Caroline Lamarche, Stefan Hertmans, Pol Hoste, Mark Schaevers, David van Reybrouck, Tom Lanoye, e.v.a. Later zal het bekende gedicht ‘Envoi', waarmee Claus destijds zijn gedichten de wereld in stuurde, weerklinken in vele talen door vele stemmen, waaronder die van Claus zelf. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de internationale poëziewebsite http://www.lyrikline.org/ laat het Vlaams Fonds voor de Letteren het gedicht vertalen in een tiental nieuwe talen. Bij wijze van afsluiting neemt Veerle Claus de Nobele Prijs van Passa Porta in ontvangst uit de handen van de Belgische schrijvers Jean-Pierre Verheggen en Stefan Hertmans, die ieder een bijzondere hommagetekst uitspreken Een nieuwigheid is dat het hele gebeuren ook via live videostreaming te volgen is op de site van Het Beschrijf.
De Clausmarathon sluit aan bij de voorleesmarathons die in Passa Porta worden gehouden om het werk van de groten uit de wereldliteratuur onder de aandacht te houden. De eerste schrijvers die deze eer te beurt viel waren Jorge Luis Borges (2006) en Franz Kafka (2008). Naar aanleiding van de Clausmarathon loopt vanaf 3 oktober tot 2 november in de gang van Passa Porta ook een unieke tentoonstelling met affiches omtrent het theater van Claus uit de privé-collectie van Wilfried Thielemans. In de boekhandel zijn ook documentaires over Claus' leven en werk te zien. Een paar weken geleden verscheen bij Meulenhoff/Manteau ook het boek Getande raadsels, waarin Patrick Conrad zijn herinneringen ophaalt aan Claus, maar veel indruk maakte dat alvast op Guido Lauwaert niet.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening