Amsterdamse antiquarenbeurs toont kostbare bibliofilie

Komend weekend vindt in Amsterdam de Antiquarian Book, Map & Print Fair 2009 plaats. Negenendertig antiquaren uit binnen- en buitenland tonen er op vrijdag en zaterdag hun mooiste en kostbaarste boeken en prenten. De Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair wordt beschouwd als de belangrijkste antiquarische boekenbeurs van Nederland.
Zo komt het Amsterdamse antiquariaat Brinkman met een zeldzame editie van het bekende Journael, ofte Gedenckwaardige Beschrijvinge van de Oost-Indische Reyse van Willem Ysbrantz. Bontekoe uit 1722 (€ 3.900). Van deze druk is slechts één ander exemplaar bekend. Antiquariaat Petrus Plancius presenteert een op perkament gedrukt getijdenboek, met handgeschilderde initialen, gemaakt in het Parijs van 1511 (€ 8.000). De in antieke kinderboeken gespecialiseerde Dik Ramkema neemt originele gouaches van de kunstenares Rie Cramer (€ 950 per stuk) mee naar de boekenbeurs, alsmede een eerste druk van Language of Flowers van Kate Greenaway, met een opdracht van de schrijfster uit 1884 (€ 500).
Fokas Holthuis uit Den Haag heeft een flinke stoet opdrachtexemplaren van Nederlandse dichters bij zich, waaronder de in 1928 uitgegeven bundel Eldorado van J. Slauerhoff uit het bezit van E. du Perron. Het boek bevat niet alleen een handgeschreven opdracht van de ene schrijver aan de andere, maar er staan ook honderden correcties in van de hand van Du Perron, die in 1940 in de redactie van Slauerhoff’s Verzamelde werken zat (€ 3.500). Nederlandse literatuur is tevens te vinden bij het hoofdstedelijke antiquariaat Schuhmacher. Behalve het auteursexemplaar van Fidessa van Louis Couperus uit 1899 (€ 1.850) biedt het antiquariaat een nagenoeg complete en unieke collectie luxe-exemplaren aan van het werk van Jacobus van Looy, waarvan de banden zijn ontworpen door J.B. Heukelom (€ 7.500). Het Utrechtse antiquariaat Acanthus laat zien dat, sinds de komst van het internet, de aandacht verschuift van enkel antiquarische boeken naar grafiek, landkaarten en kunstenaarsedities. Ook de Antwerpse De Slegte is aanwezig met een collectie verloren gewaand archiefmateriaal (zie hier).
Tijdens beide beursdagen is er tevens een grote expositie van boeksimulanten: objecten die eruit zien als boeken, maar het niet zijn. Ze komen uit de collectie van Marianne Plasmans, de grootste verzamelaar van boeksimulanten in Nederland, die een collectie van tegenwoordig 2.800 boeksimulanten onder de pannen heeft.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening