Verenigde Staten ontzegt linkse Duitse uitgever de toegang tot het land

De Verenigde Staten hebben de vooraanstaande Duitse uitgever en voormalig studentenactivist Karl-Dietrich Wolff de toegang ontzegd tot de Verenigde Staten. De internationale schrijversorganisatie PEN heeft een sterke veroordeling uitgesproken over het verbod. Wolff zou in de VS onder meer een lezing geven aan het Vassar College, over Afrikaans-Amerikaanse burgerrechten en de 20ste eeuw, zo meldt The Guardian.
De 66-jarige Wolff, een voormalige voorzitter van de Socialistische Duitse studentenorganisatie (SDS) en stichter van een Duits Black Panther Solidariteitscomité in 1969, is de oprichter van uitgeverij Stroemfeld. Hij kreeg dit weekend een njet te horen op JFK Airport in New York, waar hij een aantal uren werd vastgehouden en ondervraagd, omdat zijn visum sinds 2003 zou verlopen zijn, terwijl het normaal tot november 2010 geldig was. Hij werd op het volgende vliegtuig richting Duitsland gezet.
Wolff had in het verleden al eens een verbod van achttien jaar gekregen om in de VS te reizen, na botte uitspraken ten aanzien van senator Scott Thurmond. Sinds het verbod in 1987 was opgeheven bezocht Wolff de Verenigde Staten al driemaal, zonder daarbij problemen te ondervinden. Aan het eind van de jaren zestig was hij betrokken geraakt bij de Amerikaanse burgerrechtenbeweging als uitwisselingsstudent.
In een gesprek met de Frankfurter Rundschau zegt Wolff dat hij niet kan bedenken waarom hem de toegang tot de VS is verhinderd. Hij kan zich enkel inbeelden dat het te maken heeft met zijn steun voor de Black Panthers veertig jaar geleden, die klaarblijkelijk niet verder ging dan morele ondersteuning.
Het Vassar College liet zijn ontgoocheling blijken over het toegangsverbod en drukte de hoop uit dat de omstandigheden "door de bevoegde autoriteiten zouden verhelderd worden". De PEN-club sprak van een "disturbing and embarassing" affaire. Wolff liet nog weten dat de universiteit waar hij geacht wordt te spreken een videoconferentie zal opzetten om hem toch het woord te verlenen. "Maar ik ga niet terug naar de Verenigde Staten alvorens ik een verontschuldigingsbrief heb gekregen. Iedereen die mij kent, weet dat ik een van de relatief weinige linkse leidende stemmen in West-Duitsland ben die pro-Amerika zijn. Dit is allemaal heel, heel vreemd."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening