Weduwe: 'Borges werd Nobelprijs ontzegd vanwege politieke redenen'

María Kodoma, de weduwe van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges (1899-1986), gelooft dat hij de Nobelprijs voor Literatuur heeft gemist vanwege zijn politieke overtuigingen, zo meldt de Spaanstalige Yahoo. Volgens Kodoma viel het politieke ideeëngoed van Borges bij niemand goed, en kon dat dus ook niet worden gehonoreerd. "Hij was een integer man die zich niet liet meevoeren door een stroom, ook al betekende dat dat hij veel verloor. Als hij al een uitgesproken mening had over politiek, hield hij die voor zichzelf en zou hij ze zeker niet zomaar hebben veranderd. Dat hij de Nobelprijs niet kreeg, vond hij niet erg of jammer." Kodoma zei verder nog over haar man dat zijn integriteit het belangrijkste was. Algemeen wordt aangenomen dat Borges, die een van de belangrijkste modernistische schrijvers mag heten, de Nobelprijs niet kreeg omdat hij een literaire prijs uit de handen van de rechtse Chileense dictator Augusto Pinochet ging ontvangen. Borges won in 1980 wel de Premio Cervantes, de belangrijkste prijs voor Spaanstalige literatuur.
Kodoma deed haar uitspraken bij een bezoek aan de reizende tentoonstelling El Atlas de Borges die momenteel in de Spaanse stad León te bezichtigen is. De weduwe liet ook weten dat ze het Jorge Luis Borges Museum in Buenos Aires komende november zal openen. Daarmee zal feestelijk herdacht worden dat de schrijver van De Aleph 110 jaar geleden werd geboren. Het museum is ondergebracht in de gebouwen van de Fundación Internacional Jorge Luis Borges, in het centrum van de hoofdstad van Argentinië, naast een voormalige woning van de familie Borges. In het museum moet de literaire erfenis van Borges, waaronder zeldzame drukken, parafernalia, foto's, brieven, boeken en manuscripten, permanent voor het publiek opengesteld worden. Een deel van de collectie werd in 2006 al tentoongesteld in de Bibliotheca Alexandrina in Egypte, toen ter gelegenheid van de twintigste sterfdag van Borges. (Cartoon: Borges door José Mercander)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 30-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening