Ida De Ridder (91), dochter van Willem Elsschot, overleden

Ida De Ridder, de jongste dochter van schrijver Willem Elsschot (Alfons De Ridder) is op 91-jarige leeftijd overleden. Ida De Ridder koos volgens Ida Dequeecker, een kleindochter van Willem Elsschot, voor "een goede dood". Ida De Ridder schreef diverse boeken over haar vader en familie, waaronder Willem Elsschot, mijn vader, over haar moeder Fine. Levenslang met Elsschot en De piano.
Ida De Ridder was een intens pleitbezorger van het oeuvre van haar vader en beijverde zich voor het behoud van het integrale archief van Elsschot. "Het werk van haar vader kende ze door en door. Tot op het einde van haar leven bleef ze antwoorden zoeken op vragen zoals waarom Elsschot zijn roman Kaas voorstelt als een toneelstuk en wat de echte betekenis van het boek is. Haar hypothese luidde dat de kazen symbool staan voor Elsschots eigen literaire werk, dat tot dan geen succes kende", aldus Ida Dequeecker op deredactie.be.
In 2004 hadden de drie kleinzonen de intentie om de delen van het Elsschotarchief (3-van 4- identieke eerste drukken en brieven van andere schrijvers aan Elsschot) te verkopen. Via een kortgeding wisten Ida de Ridder, en andere familieleden dat via een kort geding in december 2004 te voorkomen. Zij vonden dat de nalatenschap in een geheel moest bewaard blijven. Later legde de familie hun geschil daarover bij.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening