Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies voor Joris van Parys

De Vlaamse essayist en biograaf Joris van Parys heeft de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies 2008 voor monografie ontvangen voor zijn veelgeprezen biografie over Cyriel Buysse: Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse en zijn tijd, verschenen bij Houtekiet/Atlas, zo meldt De Morgen.
"De Buyssebiografie is met stijl en zorg geschreven", aldus de jury, "uit het immense, deels ongepubliceerde bronnenmateriaal heeft Van Parys een verhaal weten te distilleren dat boeit en verteerbaar, dus leesbaar is. Wetenschap en literatuur gaan hier hand in hand. Dat de Buyssebiografie doet hongeren naar het oeuvre van Buysse is een belangrijke verdienste van het boek. (...) Met dit werk heeft de auteur ook een leemte aangevuld, want hij brengt hier een indrukwekkend beeld van een van Vlaanderens grootste en tegelijk lange tijd meest miskende schrijvers."
De biografie ontving eerder al de Prijs van de provincie Oost-Vlaanderen en de ABN Amro Bank Prijs voor het beste non-fictieboek 2007. Het boek heeft intussen al een derde druk. Joris van Parys schreef eerder ook een Masereelbiografie waarvoor hij de Gouden Uil. In het najaar publiceert Van Parys bij Houtekiet/Atlas over Buysse: De wereld van Cyriel Buysse, waarin het leven van Buysse in allerlei documenten wordt geƫvoceerd.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 04-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening