Britse schrijver en columnist Keith Waterhouse (80) overleden

De Britse schrijver, journalist, toneelschrijver en columnist Keith Waterhouse is op 80-jarige leeftijd in Londen overleden, zo melden The Guardian en The Telegraph. Waterhouse is een kleurrijke figuur uit de Britse letteren en journalistiek, met een carrière die ruim zestig jaar overspant, waarin de satire vaak hoogtij vierde. Pas vier maanden geleden was hij gestopt met columns schrijven voor de Daily Mail, waarvoor hij 2.500 stukken afleverde. Zijn hele leven tokkelde Waterhouse zijn boeken en geschriften op zijn trouwe Adler-schrijfmachine. Hij schreef in het totaal zestig boeken, waaronder zestien romans, toneelstukken, verhalen, filmscripts en tv-series. Zijn bekendste creatie is ongetwijfeld Billy Liar, uitgegroeid tot een staande uitdrukking in het Engels. Hij levert er het portret van een pathologische en buitenissige leugenaar. De roman uit 1959 werd later verfilmd door John Schlesinger, met Tom Courtenay en Julie Christie in de hoofdrollen.
Waterhouse, die bekend stond als een gemoedelijke drinkebroer, schreef ook een soort doorlichting van het Britse dagbladmilieu Waterhouse on Newspaper Style. In 2004 werd hij uitgeroepen tot 'meest bewonderde columnist van Groot-Brittannië.'
Bij de Nederlandse uitgever Peter van der Velden verschenen twee boeken van Waterhouse, beiden vertaald door Paul Rodenko: De gluurder en Een geboren leugenaar. Waterhouse beijverde zich ook met veel gevoel voor humor voor het behoud van de Engelse standaardtaal. Hij richtte daartoe onder meer de Association for the Abolition of the Aberrant Apostrophe op. Lees deze mooie kenschets in The Independent uit februari 2009, toen Waterhouse tachtig werd en nog alive and kicking was. Want na het verjaardagsfeestje, luidde het devies: "it'll be back to the usual routine of a journalist who "can't think what else to do except write." Zie ook BBC News.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening