Zes Vlamingen op tiplijst Ako-Literatuurprijs

Op de pas bekendgemaakte tiplijst van de Ako-Literatuurprijs staan zes Vlamingen, zo meldt Knack. De jury koos uit een aanbod van 387 inzendingen 25 boeken. Er werden zes Vlamingen genomineerd: Geert Buelens met Europa, Europa!, Erwin Mortier met Godenslaap, Bart Moeyaert met Graz, Joris Note (foto) met Tegen het einde, Erik Vlaminck met Suikerspin en Libris-winnaar Dimitri Verhulst met Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Ook de Antwerps-Nederlandse stadsdichteres Joke van Leeuwen is van de partij, met Alles nieuw. Bekende Nederlandse genomineerden zijn Christiaan Weyts, Arnon Grunberg, Abdelkader Benali, Herman Koch, Gerrit Komrij, P.F. Thomése en Tommy Wieringa. Opvallende afwezige is De heining van Jan Van Loy en verder zeker ook Cees Nooteboom ('s Nachts komen de vossen), Bernlef (De rode droom) en A.F.Th van der Heijden (Gentse lente), drie boeken die een prima pers kregen.
De jury wordt dit jaar voorgezeten door oud-premier Guy Verhofstadt. De bekendmaking van de tiplijst gebeurde door Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting die de prijs uitreikt, tijdens Manuscripta, de opening van het boekenseizoen in Nederland. In de evenredig Vlaams en Nederlandse samengestelde jury zetelen ook Sylvia Dornseiffer (ex-directeur Nederlands Fonds voor de Letteren), Jeroen Overstijns (De Standaard-manager DS online), Maarten Dessing (recensent Knack en Boekblad), Frank Hellemans (Knack) en Bas Belleman (Trouw en Filosofie Magazine). Guy Verhofstadt zal op 2 oktober de toplijst van zes titels bekendmaken. Op 10 november weten we wie de Ako-Literatuurprijs wint. Hieronder de volledige tiplijst:
Peter Bekkers, Trouw is de andere wang
Abdelkader Benali, De stem van mijn moeder
Mark Boog, Ik begrijp de moordenaar
Geert Buelens, Europa, Europa!
Joris van Casteren, Lelystad
Michel van Eeten, Tegennatuur
Cees Fasseur, Juliana en Bernhard
Arnon Grunberg, Onze oom
Kees 't Hart, De keizer en de astroloog
Herman Koch, Het diner
Gerrit Komrij, Vila Pouca
Joke van Leeuwen, Alles nieuw
Tomas Lieske, Een ijzersterke jeugd
Bart Moeyaert, Graz
Erwin Mortier, Godenslaap
Joris Note, Tegen het einde
Luc Panhuysen, Rampjaar 1672
Wanda Reisel, Die zomer
P.F. Thomése, J. Kessels: The Novel
Carolina Trujillo, De terugkeer van Lupe García
Dimitri Verhulst, Godverdomse dagen op een godverdomse bol
Erik Vlaminck, Suikerspin
Marja Vuijsje, Joke Smit
Christiaan Weijts, Via Cappello 23
Tommy Wieringa, Caesarion
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening