Google Books komt tegemoet aan Europese bezwaren

Google heeft tijdens een hoorzitting bij de Europese Commissie gisteren enkele toegevingen aan de Europese auteurs en uitgevers gedaan, zo melden verschillende media. Boeken die nog in de Europese handel verkrijgbaar zijn, zullen in de VS niet in digitale vorm mogen worden verkocht, tenzij de rechthebbenden dat expliciet hebben toegestaan. Met het in oktober 2008 bereikte Google Books Settlement zou het internetbedrijf vrijelijk over alle ingescande boeken kunnen beschikken, tenzij rechthebbenden expliciet bezwaar aantekenen. De toegeving nu draait het 'bezwaarrecht' voor Europa dus om. Google heeft ook gezegd dat twee vertegenwoordigers, een voor de Europese auteurs en een voor de uitgevers, mee zullen mogen waken over de correcte uitvoering van de akkoorden.
De eurocommissarissen Viviane Reding en Charlie McCreevy zeiden dat bij de enorme taak van het digitaliseren van de tientallen miljoenen Europese boeken de auteursrechten gerespecteerd moeten worden zodat de auteurs de vergoeding krijgen waar ze recht op hebben. De eurocommissarissen wezen er nog op dat de Europese auteursrechtenwetgeving aangepast moet worden aan het digitale tijdperk. Zo zouden rechthebbenden in de VS 63 procent krijgen van de opbrengst van de onlineboeken, maar bestaat er in Europa nog geen dergelijke bepaling. Zie onder meer het bericht bij de BBC.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening