J.M. Coetzee goed op weg naar derde Booker Prize

De organisatie van de Man Booker Prize, de grootste Britse literatuurprijs, heeft zojuist zijn shortlist van zes auteurs bekendgemaakt. Tot de genomineerden behoren flink wat grote namen als A.S. Byatt, J M Coetzee, Adam Foulds, Hilary Mantel, Sarah Waters en verder ook Simon Mawer. Ze werden geselecteerd uit een longlist van dertien. "We zijn opgewonden om een sterke shortlist bekend te maken. Het is bijna zeker dat we hoofdpijn zullen krijgen als we de definitieve keuze maken, want het zal een erg moeilijke discussie worden. Er is overdonderende verhaalstof, grote inventiviteit, poëzie en scherp menselijk inzicht in overvloed", zo zegt de jury. "Dit zijn zes schrijvers in topvorm." Opmerkelijk is alleszins dat de Zuid-Afrikaanse auteur en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee met zijn shortlistnominatie voor de derde keer de Booker Prize kan winnen, die hij in 1999 al binnenrijfde met Disgrace en in 1983 met Life & Times of Michael K. Ook A.S. Byatt legt goede papieren voor, zij won met haar roman Possession de Booker Prize al in 1990. Hilary Mantel was al eerder gelonglist voor de prijs en behoorde net als Byatt eerder al tot de jury. Sarah Waters bereikte tweemaal de shortlist met Fingersmith (2002) en The Night Watch (2006). De jongste schrijver op het lijstje is met zijn 34 jaar Adam Foulds. Simon Mawer staat op de shortlist voor zijn achtste roman The Glass Room. Het valt op dat de historische roman rijkelijk vertegenwoordigd is. De prijs wordt uitgereikt op 6 oktober. Hij omvat 50.000 pond prijzengeld en garandeert wereldwijd uit de pan swingende verkoopcijfers. (DL, cartoon: J.M. Coetzee, van Ward O'Neill)

Hieronder de volledige lijst, met boek en uitgever:
°A S Byatt, The Children's Book (Random House, Chatto and Windus)
°J M Coetzee, Summertime (Random House, Harvill Secker)
°Adam Foulds, The Quickening Maze (Random House, Jonathan Cape)
°Hilary Mantel, Wolf Hall (HarperCollins, Fourth Estate)
°Simon Mawer, The Glass Room (Little, Brown)
°Sarah Waters, The Little Stranger (Little, Brown, Virago)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening