Letterenhuis verwerft integrale literaire nalatenschap van Willem Elsschot

Bijna een halve eeuw na zijn overlijden is vandaag de integrale literaire nalatenschap van Willem Elsschot door de erven-Elsschot aan het Letterenhuis overgedragen. Het archief werd symbolisch overhandigd aan Joke Schauvliege, Vlaams minister van Cultuur, Philip Heylen, schepen voor cultuur en toerisme stad Antwerpen en Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis.
Willem Elsschot (1882-1960), pseudoniem van Alfons de Ridder, behoort tot het Vlaamse collectieve geheugen met zijn weliswaar in omvang eerder bescheiden maar qua invloed uiterst verstrekkend oeuvre.
De overdracht maakt een einde aan jaren van onzekerheid, nadat de familie in onmin was geraakt over de bestemming ervan. De vrees was reëel dat het archief opgedeeld en versnipperd zou geraken. Dat het nu in zijn geheel wordt bewaard, is de wens van de schrijver zelf en van zijn vorige week overleden dochter Ida De Ridder. De verzameling zal nu als één ondeelbaar geheel samenblijven en wordt in het Letterenhuis ook ter beschikking gesteld van onderzoekers.
Het archief omvat naast de literaire nalatenschap ook het persoonlijke en zakelijke archief van Alfons de Ridder / Willem Elsschot, zoals het tot op de dag van vandaag door de erven werd bewaard. De verwerving van dit literaire topstuk gebeurde met steun van de stad Antwerpen en van de Vlaamse Gemeenschap. Zij legden beiden 250.000 euro op tafel. "Specifiek voor de stad Antwerpen heeft de figuur van Elsschot een bijzondere waarde: hij is er geboren en getogen en bouwde er zijn zakelijk leven uit. In een aantal van zijn boeken is de stad Antwerpen het decor, en zelfs een hoofdrolspelerr", meldt het archief trots. Als literaire archiefinstelling had het Letterenhuis al een aantal handschriften en vele brieven van Elsschot in zijn bezit.
Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het overlijden Willem Elsschot plant het Letterenhuis, op basis van dit archief, een uitgebreide expo over het leven en werk van de schrijver, die op 30 mei 2010 opent.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening