Literaire tijdschriften bundelen krachten op nieuwe website

Op Manuscripta is gisteren een volwaardige en fraai ogende nieuwe site te water gelaten die de Nederlandse, Vlaamse en zelfs Friese literaire tijdschriften gezamenlijk onder de aandacht moet brengen. Via de digitale tijdschriftenladder van literairetijdschriften.org geven 25 tijdschriftredacties uit Nederland en Vlaanderen informatie over hun nieuwste nummer, nog voor het verschijnt. Telkens wordt de inhoud aangekondigd van deze bladen, die op grond van hun inhoudelijke kwaliteit subsidie ontvangen. Verder is er een bestel- en abonneermogelijkheid en worden er links gelegd naar de sites van de tijdschriften. "Als werk- en broedplaats van nieuwe literatuur, bieden literaire tijdschriften de lezer een kijkje in het laboratorium van de literatuur, waar de pennen worden gescherpt, grootse mislukkingen en geniale plannen elkaar opvolgen en waar de literatuur vele gezichten kent", zo zeggen de initiatiefnemers. De site is ontwikkeld op initiatief van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Nederlandse Taalunie en wordt gemaakt in samenwerking met CeLT vzw, vereniging van de Culturele en Literaire Tijdschriften uit Vlaanderen en de redacties van de literaire tijdschriften.
"Het literaire tijdschrift is er voor de lezer die zich niets wil laten voorschrijven en die zelf wil ontdekken", zo zegt Adriaan van Dis over het project. Elke 50ste bezoeker van de site ontvangt een gratis tijdschriftenpakket. Op 3 en 4 oktober 2009 wordt de website gepresenteerd in Antwerpen tijdens Het Andere Boek. Bernard Dewulf (essayist en dichter) en Tijs Goldschmidt (schrijver en bioloog) geven dan beiden een lezing, ofwel een ‘uitgesproken’ tijdschriftbijdrage.
Bekijk het aankondigingsfilmpje hieronder:


Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening